Potem ko sta dr. Stašo Forenbaher in dr. Alexander Jones objavila svoje odkritje v publikaciji Journal for the History of Astronomy, so veliko pozornosti novici posvetile tudi številne tuje spletne strani.

Odkritje je posledica večletnega preiskovanja v jami Spila pri mesta Nakovana, kjer je ekipa znanstvenikov, ki jo je vodil Forenbaher, raziskovala ostanke Ilirov. Jama je bila približno dve tisočletji zazidana, znanstveniki predpostavljajo, da so to storili rimski vojaki v vojni proti ilirskim upornikom.

Posebno pozornost širše javnosti je izzvalo trideset slonokoščenih koščkov, ki so del astrološke tablice. Analiza je pokazala, da je slonovina stara 2200 let. Znanstveniki ne poznajo starejšega primerka takšnega predmeta, čeprav dokazi o obstoju antične astronomije segajo še mnogo dlje v preteklost.

Tablica s Pelješca vsebuje horoskopske znake, najverjetneje pa je služila napovedovanju usode po času rojstva v letu.

Kako se je tablica v jami na Pelješcu znašla, ostaja skrivnost, čeprav znanstveniki menijo, da izvira iz kakšne druge kulture in da bi lahko bila ukradena.

Astrologija se je pričela razvijati v prvem tisočletju pred Kristusom v Babilonu, nato pa se je razširila vse do vzhodnega Sredozemlja.

Po nekaterih teorijah bi lahko bilo nahajališče Spila pravzaprav ilirsko svetišče.