Priznanje jima je v prostorih Generalne policijske uprave v Ljubljani vročil ataše za pravne zadeve dunajske ambasade ZDA, agent FBI Steven L. Paulson, so danes sporočili iz centra SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes).

SI-CERT je 15. novembra 2007 prejel več prijav, ki so se nanašale na sklop distribuiranih napadov na strežnik www.rickross.com. Napadalec je okužil tuje računalnike s t.i. botom (okrajšava za robota) in z njih bombardiral spletni strežnik s pogostimi zahtevki. Okuženi računalniki iz vsega sveta, med njimi tudi slovenski, so bili povezani v botnet, kateremu je napadalec ukazoval posamezne napade.

SI-CERT je uspel zaseči primerek bota in v svojem laboratoriju analiziral njegovo delovanje in značilnosti. Izsledki teh analiz so nato pripomogli k temu, da je ameriški FBI 30. junija 2009 aretiral Bruca Raisleya, ki je bil potem obtožen napada več spletnih strežnikov. Sojenje je potekalo septembra 2010, na njem pa je pričal tudi Tadej Hren iz centra SI-CERT, ki je vodil obravnavo incidenta in analizo zlonamerne kode. Raisley je bil spoznan za krivega, aprila 2011 pa obsojen na dvoletno zaporno kazen.

SI-CERT je nacionalni center za obravnavo omrežnih incidentov, ki deluje v okviru javnega zavoda Arnes. Deluje od leta 1995 in pomaga pri preiskovanju računalniških vdorov, okužb z virusi ter drugih zlorab in goljufij na spletu. SI-CERT je član evropske mreže odzivnih centrov TF-CSIRT in svetovnega združenja FIRST. Lansko leto je SI-CERT pričel tudi s programom osveščanja in izobraževanja Varni na internetu.