Po mnenju ustvarjalcev na Wikipedii bosta oba zakona resno ogrozila svobodo in odprtost interneta, med drugim tudi spletno enciklopedijo. Korak bo zaznamoval prvi javni protest omenjenega spletnega mesta.

Trije urejevalci vsebin na Wikipediji so v skupni izjavi za javnost navedli: "Po mnenju Wikipedie v angleškem jeziku bosta oba zakona, če bosta sprejeta, škodovala svobodi in odprtosti svetovnega spleta. V preteklih 72 urah se je zbralo več kot 1800 ustvarjalcev na Wikipedii, ki so se pogovorili o akciji, predlagani kot protest proti zakonoma SOPA in PIPA. Pogovori so zaznamovali največji sestanek ustvarjalcev vsebin na Wikipedii, kar nakazuje na raven zaskrbljenosti glede predlagane zakonodaje."

Dodali so še, da nedostopnost Wikipedie zgolj ilustrira, kaj se bo, če bosta zakona sprejeta, v prihodnje dogajalo z drugimi spletnimi mesti. Popolna nedostopnost Wikipedie bo omejena na angleško verzijo, čeprav se je kar 55 odstotkov tistih, ki so sodelovali na sestanku, strinjalo, da bi bila nedostopnost globalna. Enciklopedija v angleškem jeziku bo nedostopna od 7. ure zjutraj (po našem času) naprej.

"Bralci zaupajo Wikipedii, saj vedo, da ima, tudi s svojimi napakami, srce na pravem mestu. Njen cilj ni zaračunavati informacij ali ustvarjati javno mnenje oziroma prodajati produkte. Wikipedia nima skritih namenov, vse kar ponuja je pomoč," so še razložili ustvarjalci. Po njihovem mnenju imajo vsi uporabniki pravico, da dostopajo do izobraževalnega materiala z različnih področji. "Verjamemo v brezplačen in odprt internet, kjer bi bilo deljenje informacij neodvisno od denarja. Prepričani smo, da zakona SOPA in PIPA ter ostali, njima podobni, niso v interesu ljudi," so še razložili.

Wikipedii se bo pridružila še spletno mesto Reddit. Tudi Reddit bo za 24 ur prenehal delovati.

Nasprotnike zakonov podprla tudi Bela hiša

Zakona sta razjezila tudi uporabnike in lastnike manjših družb, ki menijo, da bosta načela tudi varnost svetovnega spleta. Na stran uporabnikov je v soboto stopila tudi Bela hiša, ki je že poslala pripombe na zakona, ki onemogoča deljenje piratskih verzij filmov, glasbe in drugih zadev na ne-ameriških spletnih mestih.

Zakona bi spletne družbe prisilila, da onemogočijo dostop tujim piratskih spletnim stranem, posledica pa bi bila umik ameriških družb z drugih trgov. "Čeprav smo prepričani, da je spletno piratstvo tujih spletnih mest resen problem, ki zahteva resen zakonodajni dogovor, ne podpiramo zakonov, ki onemogočajo svobodo izražanja, povečujejo zmanjšanje varnosti na svetovnem spletu in spodkopavajo njegovo dinamiko in inovativnost," so sporočili uradniki iz Bele hiše za Wall Street Journal.

Po napovedih naj bi zakona SOPA in PIPA brez težav prestala glasovanje v Senatu. Zaenkrat je še vedno določeno, da bo zgornji dom o zakonih odločal 24. januarja.