Arfa Karim, rojena leta 1995, je pri samo devetih letih postala najmlajša strokovnjakinja za Microsoft (MCP) na svetu, s čimer si je zaslužila tudi potovanje v ZDA, kjer je obiskala sedež Microsofta in se srečala tudi z Billom Gatesom.

Deklico so opisovali kot čudežnega otroka, zaradi zaslug na področju znanosti in tehnologije pa jo je nagradila tudi pakistanska vlada. "To je velika izguba za Pakistan. Svet je zapustila ena najpametnejših oseb," so  o deklici po smrti zapisali v enem od pakistanskih časnikov.

Poleg številnih drugih nagrad, ki jih je Arfa prejela za svoje ideje, pa je na prošnjo Microsofta odpotovala tudi v Dubaj, kjer je bila glavna govornica na konferenci Tech-Ed Developers Conference.

Zadnje tedne pred smrtjo je prebila v bolnišnici v prestolnici, saj je trpela za hudimi epileptičnimi napadi, ki so se končali s srčnim zastojem. Ko je izvedel za njeno slabo zdravstveno stanje, je pomoč družini ponudil celo Bill Gates, ki je 16-letnico skušal prepeljati v ZDA, da bi ji tam skušali pomagati. A so ji zaradi slabega stanja zdravniki odsvetovali pot, so pa ameriški zdravniki svojim pakistanskim kolegom podali nekaj nasvetov glede zdravljena, a jim njenega življenja ni uspelo rešiti.