Iznajdljivi znanstveniki iz tajvanske državne univerze Tsing Hua in nemškega Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju so se odločili za DNK lososove sperme, ker je le-ta v izobilju in se hitro obnavlja. Zaradi tega je njihova rešitev vprašanja spominskih medijev ekonomsko ugodnejša od trenutnih silicijevih medijev.

Ustvarjajo spominski medij, v katerega se da shraniti podatek enkrat, a se ga da nato mnogokrat ponovno prebrati ( write-once-read-many-times – WORM), medij iz naštetih komponent pa v dovršeno obliko pretvorijo s pomočjo UV svetlobe. UV svetloba namreč povzroči, da se atomi srebra preoblikujejo v nano delce.

"V osnovnem stanju nano delci ujamejo elektrone, zaradi česar so odporni na elektriko. Če pa na plast posvetite z laserjem, pa se med nano delci oblikujejo tanke poti, ki prevajajo elektriko. Laserska svetloba tako na osvetljenih področjih lahko zapiše podatek. Če skozi predhodno obsijano področje pošljete tok, da bi izmerili prevodnost, lahko preberete podatek. Nizka prevodnost je 0, visoka prevodnost je 1,“ je za Wired delovanje spominskega medija pojasnil Eric Smalley.

Pri napetosti 2,6 voltov je naprava preklopila na visoko prevodnost in takšna ostala neprekinjeno več časa. To pomeni, da bi lahko podatke na mediju poiskali tudi kasneje, čeprav ni znano, kako dolgo bi visoka prevodnost vztrajala.