Na prvi pogled deluje Samsung Galaxy Xcover kot povsem običajen mobilnik, vendar pod svojim neizstopajočim videzom skriva veliko več. Napravo namreč odlikuje IP67 certifikat, kar pomeni, da je vodoodporna, odporna na prah pa tudi na tresljaje– konkretno, pod vodo naj bi na največji globini enega metra zdržala 30 minut.

Zaslon Xcover-ja meri 3.65 palca, premore pa resolucijo 320 x 480. Čeprav gre za malce zajetnejši moblilnik njegove dimenzije niso prav nič moteče in nepraktične. To, da gre za vzdržljiv telefon pa sicer nakazujejo trši gumb za vklop/izklop, pokrov za baterijo ima še prav poseben vijak za dobro tesnjenje, pa tudi vtič za USB kabel je obdan z gumo, tako da preprečuje vdor vlage. Med drugim je tudi celotno ohišje telefona narejeno iz plastike odporne na praske – to sicer nismo preizkušali.

 
 

Očitno je, da pri Xcover modelu govorimo predvsem o njegovih fizičnih lastnostih. Na mobilniku namreč deluje operacijski sistem Android 2.3 (Gingerbread), ki je že dolgo časa stalnica mobilnikov srednjega razreda in o njem ni potrebno zgubljati besed. Na kratko pa lahko rečemo, da deluje dovolj hitro in odzivno, da ob tem ne izgubljamo živcev.

Pod pokrovom deluje single-core 800 MHz procesor, ki vsekakor ni najbolj poskočen, vendar zadosti povprečnemu uporabniku. Glede na to, da je zaslon telefona dodatno okrepljen, bi tudi pričakovali malce slabšo odzivnost na dotik, vendar temu ni tako.

 

Android Gingerbread poskrbi za integracijo družabnih omrežij in raznih Googlovih servisov, samo brskanje po spletu pa je tudi udobno (z izjemo flash vsebin, ki jih sistem ne podpira).

Telefon je opremljen s 3.2 MP kamero, kar na prvi pogled deluje že precej zastarelo in iz mode,vendar nam je z njo uspelo posneti nekaj precej lepih fotografij, pa tudi video ni slab.

Za povečavo klikni na fotografijo.

 

Kot že omenjeno, bo Xcover primeren predvsem za dinamične in aktivne ljudi, ki si denimo med tekom po dežju, ali pa med gorskim kolesarjenjem po blatnih poteh ne želijo beliti glave še s tem, kako bo preživela njihova naprava v žepu.

Graja pri telefonu pa se nanaša na tri fizične gumbe pod ekranom, ki se v temi ne svetijo, zato pogosto (glede na to, da nismo vajeni naprave) izberemo tipko na slepo in tako tudi zgrešimo želeno. Poleg tega pa tudi vodoodpornost ni popolna, kot bi pričakovali. Potem, ko telefon vzamemo iz vode, se pod pokrovom baterije skrivajo številne kapljice, ki pa očitno ne dosežejo ključnih delov naprave.

Skratka, Galaxy Xcover je telefon, ki bo vzdržal vaše akcijske podvige, pri tem pa vas njegov videz ne bo osramotil - ko z njega obrišete blato in prah.

Cena: približno 270 evrov.

Več o zanimivih napravah preberite v Dnevnikovi temi Testirali smo.

(vir: Mobitel)