Ko so to primerjali z neposrednim vplivom gravitacijske sile Lune in Sonca, so raziskovalci ugotovili, da se površina jezera dviga in spušča za samo 1,5 milimetra. Študijo so objavili v publikaciji Journal of Geophysical Research.

"Če bi bili v čolnu na sredini jezera, tega zagotovo ne bi opazili," razlaga Phillip Woodworth z britanskega centra za oceanografijo v Londonu. "Toda takšne plime niso nikoli opazili pri jezeru na zahodu Evrope."

Woodworth, David Pugh in Machiel Bos pravijo, da bi lahko njihovo izjemno natančno merilno tehniko uporabili tudi pri drugih jezerih po vsem svetu – tako bi lahko bolje razumeli, kako se zemeljska skorja deformira, kar je posledica gibanja oceanov.

Velika Britanija se vsakih 12 ur in 25 minut dvigne in spusti za nekaj centimetrov, kar je posledica gibanja oceanov, ki obkroža to otoško državo. Loch Ness je kljub temu, da leži v notranjosti otoka, dovolj blizu Severnemu morju, da lahko to vpliva nanj.

David Pugh je razložil, da bi bilo veliko odkritje znanstvenikov, če bi se zaradi učinkov plim lahko poučili o zemeljski skorji: "Bolj precizni ko bomo, več se lahko naučimo o tem."