Doslej je bilo treba za najdražji model playbooka odšteti 699 dolarjev, po novem pa vsi trije modeli - naj bodo s 16-, 32- ali 64-gigabajtnim procesorjem - stanejo enako. RIM je že v prejšnjih tednih ponujal velike popuste za svoj tablični računalnik, tokratno znižanje cene pa je največje doslej.

Kanadska družba ima že vse od začetka prodaje svojega tabličnega računalnika velike težave s prodajo v cenovnem razponu, kamor se uvršča Applov iPad. Naprava je prišla na trg s precejšnjo zamudo, poleg tega so njene šibke točke tudi programska oprema in funkcije, pravijo strokovnjaki.

Zaradi slabe prodaje in precejšnjih popustov je moral RIM že v začetku lanskega decembra znižati vrednost zalog playbookov za 360 milijonov dolarjev po davkih. V lanskem tretjem četrtletju je v trgovine poslal 150.000 playbookov, medtem ko je Apple v tistem času prodal več kot milijon iPadov.

V družbi RIM so takrat poudarili, da nameravajo ostati ponudnik tabličnih računalnikov, od tedaj pa se je pritisk na vodstvo družbe zaradi padanja tržnih deležev ter slabih prodajnih rezultatov še povečal.

Konkurenčni Hewlett-Packard je svoj tablični računalnik touchpad po neuspešnem začetku prodaje avgusta lani pod vodstvom medtem odpuščenega prvega moža koncerna Lea Apothekerja preprosto umaknil s trga. Po razprodaji z drastičnim znižanjem cen so zaloge hitro pošle, a z izgubo za koncern.