Izraelska organizacija Shurat HaDin je pred dnevi zagrozila Twitterju s sodbo, ker ta dovoljuje uporabo terorističnim skupinam tipa Hezbolah in Al Šabab.

"Izvedeli smo, da podjetje Twitter nudi storitve tujim terorističnim organizacijam," je zapisala Nitsana Darshan Leitner, direktorica izraelskega pravnega centra Shurat HaDin. "Prosim, da upoštevate, da je takšno početje nezakonito in bo Twitter in njegove uslužbence izpostavilo sodnemu procesu in civilni odgovornosti do ameriških državljanov in drugih žrtev."

Pismo sicer ne vsebuje seznama z imeni računov takšnih skupin, toda omenjene so številne organizacije.

Hezbolah in Hamas precej aktivna

Organizacija Hezbolah je na twitterju aktivna pod imenom al Manar News (@almanarnews). Ima 8000 sledilcev in redno objavlja tvite, ki vsebujejo povezave na arabski spletni medij. Objavila je že več kot 16 tisoč tvitov, mešanice novinarskih zgodb in propagande v angleškem, arabskem in perzijskem jeziku.

Organizacija Hamas ima na twitterju račun pod imenom @AlqassamBrigade. Sledi ji skromnih 2840 ljudi, vendar pa so objave redne, vsebujejo pa povezave na spletno stran Al Qassam. Pred kratkim so objavili tvit o zračnem napadu na Gazo, ki so ga izvedle "izraelske okupacijske sile". Ostali tviti omenjajo "tretjo obletnico zionistične vojne na območju Gaze" in zgodbe o Izraelcih, ki so napadli mošejo in pustili "rasistične grafite".

Talibani na Twitterju

Zaradi talibanov je Twitter kritiziral že ameriški senator Joe Lieberman, izraelski center pa se zaradi njihove uporabe platforme ni pritoževal. Kot je decembra poročal britanski Daily Telegraph, je Twitter Liebermanove kritike zavrnil z utemeljitvijo, da State Department talibanov ni uradno določil kot tujo teroristično organizacijo. Iz Twitterja so že pred tem sporočili, da so zavezani k svobodi govora in da zapirajo le račune tistih, ki kršijo pogoje uporabe, denimo se predstavljajo kot nekdo drug ali nadlegujejo ostale uporabnike.

Daily Telegraph je pred časom poročal, da so objave talibanov na Twitterju (na primer @alemarahweb, @alsomood, @Abalkhi) včasih izjemno natančne, iz minute v minuto opisujejo odvijanje napadov, pogosto pa so tudi popolnoma izmišljene ali močno pretirane navedbe o ameriških in britanskih žrtvah. Računi so pogosto polni pisanja o smrtih "strahopetnih okupatorjev" in "lutk" - afganistanskih vladnih sil.

Al Šabab prek twitterja rekrutira militante?

Organizacija Al Šabab je račun na twitterju odprla v Somaliji, imenuje se @HSMPress, ima pa okoli 8000 sledilcev. Pišejo večinoma v angleščini. Zahod si je v preteklosti prizadeval k ukinitvi tega računa, je prejšnji mesec pisal Mashable. Veliko njihovih tvitov vsebuje zapise o boju skupine proti kenijski vojski, ki je v Somalijo vstopila oktobra, da bi se borila s Šababom. Obamovo administracijo pa skrbi, da bi prek twitterja skupina iskala nove militante.