Raziskovalce na kalifornijski univerzi v Los Angelesu so po poročanju Daily Maila razvili nekaj precej podobnega "branju možganov" - sistem uporablja podatke iz preteklosti, da bi tako določil bodoče kognitivne vzorce in miselne procese. Princip spominja na Googlovo predvidevanje iskanja – ko iskalnik ugane kateri iskalni pojem bodo uporabniki vtipkali, še preden ga ti do konca vtipkajo.

Študijo je vodila Ariana Anderson, izvedli pa so jo pri zasvojenih kadilcih, ko so ti izkušali močno potrebo po nikotinu. Takrat so znanstveniki nekatere izpostavili video posnetkom, ki naj bi njihovo potrebo še povečali, drugim so pokazali "nevtralne“ posnetke, ostalim pa nobenega. Nato so jim naročili, naj poskušajo premagati svojo željo po nikotinu.

Podatki o možganskem valovanju, ki so jih dobili s pomočjo magnetne resonance, so raziskovalcem pokazali, kateri možganski predeli in katere nevronske mreže so zadolžene za boj z nikotinsko zasvojenostjo. Znanstveniki so nato s pomočjo računalniškega programa in metode, ki temelji na modelu Markova, predvideli kognitivno vedenje posameznika.

Predstavnik raziskovalne ekipe je za časnik LA Weekly povedal: "Naprava, ki temelji na samoučečih algoritmih, je lahko predvidela spremembe v subjektovi nevrokognitivni strukturi, in to z veliko stopnjo natančnosti (pri nekaterih ima prav tudi v 90 odstotkih). Ugotovili smo, kaj so subjekti gledali, in kar se tiče njihovih potreb po nikotinu, tudi kako so reagirali na tisto, kar so videli."