LHC s trkanjem protonov v ogromnem podzemnem laboratoriju sicer raziskuje temeljna vprašanja "velike fizike“. Podrobnosti subatomarnih delcev, ki se sprostijo med trkom naj bi znanstvenikom ponudile nove podatke o ustroju vesolja.

Pri Chi-b (3P) gre za bolj vznemirjena stanja Chi delcev, ki so jih zaznali že v predhodnih trkih, je pojasnil profesor Roger Jones, ki dela na Atlas merilcu Velikega hadronskega trkalnika.

"Nov delec je sestavljen iz 'lepega kvarka' in 'lepega anti-kvarka', ki sta nato speta,“ je povedal za BBC News. Z lepim oziroma spodnjim kvarkom označujejo kvarke z nabojem -1/3 ter maso med 4,100 in 4,400 MeV. "Ljudje so že pred leti menili, da bi to, bolj vznemirjeno, stanje moralo obstajati, a ga ni nikomur uspelo odkriti.“

"Zanimiv je tudi, ker nam govori o silah, ki skupaj držijo kvark in anti-kvark – o močni jedrski sili. To je ista sila, ki, na primer, skupaj drži atomsko jedro s protoni in nevtroni.“

LHC je bil ustvarjen, da bi zapolnil teoretska področja Standardnega modela, ki nimajo empiričnih dokazov. Standardni model se uporablja za razlago interakcij med subatomarnimi delci. LHC bi z ugotovitvami lahko pomagal tudi k razvoju naprednejših, bolj točnih modelov za razlago fizičnega sveta.