Časnik, ki se sklicuje na informirane vire, danes poroča, da so se vodilni možje vseh treh družb že večkrat sestali ter govorili o okrepitvi njihovega dosedanjega sodelovanja. Poleg tega naj bi družba Research In Motion (RIM) ostalim proizvajalcem pametnih mobilnikov, kot sta Samsung in HTC, ponudila licenco za svoj naslednji operacijski sistem Blackberry 10.

RIM je v zelo težavnem finančnem položaju. Pametni telefoni, nekoč prodajna uspešnica, so obtičali na prodajnih policah. Medtem ko trg pametnih telefonov še naprej hitro raste, pa se bo prodaja blackberryjev v tekočem četrtletju zmanjšala na 11 do 12 milijonov kosov, potem ko se je še pred letom dni gibala okoli 15 milijonov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Obeti so temačni tudi za prihodnost: mobilniki z novim operacijskim sistemom na trg ne bodo prišli pred drugo polovico leta 2012, doslej neuspešni tablični računalnik playbook pa je v družbi že ustvaril več sto milijonov dolarjev izgube.

Velikanu operacijskega sistema Windows Microsoftu in največjemu proizvajalcu mobilnih telefonov na svetu Nokii utegnejo priti blackberryji še kako prav. Microsoftov operacijski sistem za pametne telefone Windows Phone je obtičal z manj kot dvoodstotnim tržnim deležem. Zaenkrat še ni znano, kako uspešni bodo prvi Nokiini telefoni z Microsoftovo programsko opremo, ki so jih začeli prodajati novembra. Poleg tega pa je Nokiin operacijski sistem Symbian v zadnjem času izgubil precejšen delež trga.

Na trgu pametnih telefonov trenutno kraljujejo Googlov operacijski sistem Android in Applovi iphoni. Android ima že več kot 50-odstoten tržni delež, po drugi strani se je blackberryjev tržni delež v letu dni zmanjšal s 15,4 na 11 odstotkov v letošnjem tretjem četrtletju.

Delnice družbe RIM so zdrsnile na raven iz leta 2004, prva moža družbe Jim Balsillie in Mike Lazaridis pa občutita vse večje pritiske. Vlagatelje morata vedno znova prositi za potrpljenje in obljubljata, da ne bosta izpustila nobene priložnosti za izboljšanje položaja.

Blackberryji so bili zaradi nekoliko posebne storitve elektronske pošte nekdaj ljubljenci menedžerjev, danes pa veljajo le še za ugodno alternativo za tiste, ki si ne morejo ali nočejo privoščiti nakupa iphona oz. pametnega telefona z operacijskim sistemom Android. Vzrok za slabo prodajo pa je tudi v dejstvu, da je RIM krepko prespal trend zaslonov na dotik.