Zaradi hitrega napredka znanosti so se investitorji po pridobitvi gradbenega dovoljenja odločili za zamenjavo tipa vernice. Zato so zaprosili za dopolnitev gradbenega dovoljenja in ga tudi dobili, je za STA povedal direktor slovensko-avstrijskega podjetja Alpe Adria Energija Anton Korošec.

Ministrstvo za okolje in prostor pa je 19. oktobra lani izdalo odločbo o preklicu spremembe gradbenega dovoljenja, ki je investitorje presenetila sredi gradnje vetrne elektrarne. "Montaža in poizkusno obratovanje vetrnice bi se zaključila do konca oktobra, zaradi zapleta pa so nemški izvajalci dobavitelja Enercon morali pospraviti in zapustiti gradbišče," je povedal Korošec.

Investitor je v letu dni končno poiskal vse solastnike zemljišča agrarne skupnosti ter pridobil njihova dovoljenja za postavitev polja vetrnic. Novo gradbeno dovoljenje bo predvidoma izdano do konca tega leta, v prvih dveh mesecih leta 2012 pa bodo pridobivali še ostala dovoljenja, saj bo potrebno iz Nemčije ponovno pripeljati posebno dvigalo za nadaljevanje gradnje. Ta naj bi se predvidoma začela konec februarja ali marca.

Škodo, ki je nastala zaradi zaustavljene gradnje in izpada načrtovane prodaje električne energije, ocenjujejo na več sto tisoč evrov, je še povedal Korošec.

Ideja o postavitvi vetrne elektrarne na Griškem polju je stara že skoraj desetletje. Potem ko se je družba Alpe Adria Energija uspela dogovoriti z Agrarno skupnostjo Dolenja vas in nekaterimi zasebniki za najem več kot 300 hektarov zemljišč, so jeseni 2008 na sežanski upravni enoti pridobili gradbeno dovoljenje za prvo vetrnico z močjo 1,5 megavata. To naj bi predvidoma postavili do konca lanskega leta.

V nadaljevanju so načrtovali postavitev še 25 vetrnic skupaj s 5,5 kilometra dolgim kablovodom do transformatorske postaje. Vsaka vetrnica bi imela moč 2,5 megavata, njihova postavitev pa naj bi stala prek 120 milijonov evrov. Po doslej opravljenih meritvah bi posamezna vetrnica letno lahko proizvedla 5,5 gigavatne ure električne energije.