Kot so danes sporočili iz družbe, so od letošnjega julija s tehnologijo UMTS 900 pokrili območje gorenjske, koroške, dolenjske, kočevske in savinjske regije ter Zasavja, Štajerske in Pomurja. V prihodnjem letu se bo prenova nadaljevala v preostalih regijah po Sloveniji.

S tehnologijo UMTS 900 posodobljeno omrežje omogoča hitrosti prenosa podatkov do 21 Mbit/s in posledično boljšo uporabniško izkušnjo, pravijo v Simobilu.

Dodajajo, da je omrežje zdaj tudi okolju bolj prijazno. Nova oprema je namreč za 30 odstotkov bolj energetsko učinkovita od predhodne.

Ker ima signal UMTS na frekvenci 900 MHz širši domet od signala UMTS na frekvenci 2100 MHz, pa je za ustrezno pokritost ozemlja potrebno manj oddajnikov, omogoča pa tudi uporabo obstoječih lokacij baznih postaj. Zato je uvedba UMTS 900 na podeželju racionalnejša tudi v ekonomskem smislu.

V štirih mesecih trajanja prenove so Simobilovi tehnični strokovnjaki zamenjali 281 baznih postaj druge generacije (2G) na podeželju in 48 obstoječih baznih postaj tretje generacije (3G) v mestih. Poleg tega pa so integrirali v omrežje še 181 zamenjanih baznih postaj UMTS 900.

Obenem so v določenih predelih Ljubljane, Celja in Velenja nadgradili 3G-omrežje s tehnologijo Dual Carrier HSPA+, ki omogoča prenos podatkov do 42 Mbit/s. Določene dele omrežja so nadgradili tudi s tehnologijo, ki omogoča HD-kakovost glasovnih storitev.