Avie Tevanian je dejal, da je imel Jobs močno voljo, s katero je tudi drugim ljudem pomagal doseči nemogoče. Enak sistem verovanja vase je bil vzrok temu, da je zavrnil konvencionalno zdravljenje potem, ko so mu zdravniki odkrili raka v zgodnji fazi razvoja.

Odločil se je za alternativno medicino in posebno dieto, poroča BBC. Tevanian razlaga: "Steve je bil nekonvencionalna oseba in pri zdravljenju svoje bolezni je bil zelo vesel, ker se je odločil za netradicionalne metode. Zdi se mi, da je resnično mislil, da se bo z nekaj nekonvencionalnimi ukrepi lahko pozdravil."

Soustanovitelj Appla Jobs je umrl 5. oktobra letos pri 56 letih starosti, osem let po tem, ko so mu prvič diagnosticirali raka trebušne slinavke. Zavrnil je več prošenj zdravnikov, ki so želeli kmalu po diagnozi opraviti kirurški poseg, raje si je iskal alternativna zdravila.

"Veliko ljudi, ki so bili ob njemu, vključno z menoj, njegovo ženo in drugimi, mu je govorilo: 'Steve, veš, morda bi res moral iti na tisto operacijo in se rešiti tega," razlaga Tevanian. "Bil je takšna oseba, da se ni mogel prepričati glede stvari, ki niso bile nujno resnične ali nujno lahke – morda je to drugo boljši izraz. To mu je vedno pomagalo pri oblikovanju izdelkov, ko je hodil do ljudi in jih motiviral, da storijo nekaj, kar so mislili da je nemogoče. Toda ves čas je poudarjal: 'Veš, nemogoče je, a vseeno bi rad poskusil“, in zaradi te neomajne volje so to dejansko storili, ali pa vsaj nekaj podobnega."

Jobs je javnosti priznal svojo bolezen leta 2004, ko se je končno odločil za operacijo – do takrat pa se je rak že razširil. Spoznal je, da je bilo zavlačevanje napaka, in svojemu biografu priznal, da bi moral na operacijo prej.

Tevanian je takrat pričakoval, da bo Jobs manj delal, vendar se je zgodilo nasprotno. "Pričel je še bolj zagnano delati. Bilo je skoraj tako, kot da bi vedel, da je njegov čas zdaj omejen. Še veliko več je hotel storiti."

Jobs je še naprej delal tudi potem, ko so mu leta 2009 presadili jetra. Na bolniški dopust je končno odšel januarja 2011, nato pa avgusta tudi uradno odstopil z mesta direktorja Appla.