Znanstveniki, ki delajo z največjim pospeševalnikom delcev na svetu, Velikim hadronskim trkalnikom v ženevskem Cernu, so danes razglasili, da se je seznam možnih "skrivališč" Higgsovega bozona z najnovejšimi podatki močno skrčil, imeli pa naj bi trdne dokaze, da so na pravi poti.

Vivek Sharma, ameriški fizik, ki je vodja eksperimenta CMS v Cernu, je dejal, da meni, da so že zelo blizu. "Zdaj bi lahko dobivali prve namige, toda to je le del, le vonj, ni še prava stvar," je opisal znanstvenik.

Znanstveniki s povedali, da so znanstveniki, ki delajo na eksperimentu Atlas, kot tudi tisti pri eksperimentu CMS, zaznali sledi Higgsovega bozona z isto maso, kar je povzročilo veliko vznemirjenje.

"Na tej stopnji ne moremo potegniti nobenega trdnega zaključka," je povedala Fabiola Gianotti, predstavnica eksperimenta Atlas. Dodala je, da bi lahko bili na pragu nečesa izjemno vznemirljivega.

Guido Tonelli, predstavnik eksperimenta CMS, pa je dejal: "Kar smo zaznali je najbolj kompatibilno s standardnim modelom Higgsa pri 124 GeV in nižje, toda statistika ni dovolj velika, da bi lahko karkoli zaključili."

Higgsovega bozona se drži tudi ime "Božji delec“, za fizike pa predstavlja enega najpomembnejših delcev, saj naj bi materiji podeljeval maso. Fiziki pa se srečujejo zgolj z enim problemom – morda sploh ne obstaja. Čeprav teoretiki pravijo, da mora, še noben eksperiment ni uspel najti dokaza za obstoj izmuzljivega delca.

(Prikaz standardnega modela osnovnih delcev: Na fotografiji vidite 12 temeljnih delcev, ki sestavljajo materijo (oranžne in zelene kocke) in štiri temeljne sile (vijolične kocke). Vse so usidrane v Higgsov boson, ki je v sredini. Foto: Wiki commons)

Zadnjih nekaj tednov je znanstveni svet zajel val govoric, da so v Cernu končno našli prve dokaze o obstoju Higgsovega bosona. Mnoge spletne strani namenjene fiziki so objavile, da bosta današnja seminarja govorila ravno o prepričljivih znakih o obstoju Higgsovega bozona, a še vedno s premalo gotovosti, da bi lahko dokončno rekli, da je bil delec tudi dejansko odkrit in potrjen.

Govorice so smiselne, saj nihče ni pričakoval, da bo LHC našel Higgsov bozon, saj še vedno ne deluje pri končnih sposobnostih. Trenutno LHC deluje na 50 odstotkih.

(Po trku dveh protonov nastane Higgsov bozon, ki razpade v dva curka hadronov in dva curka elektronov. Črte predstavljajo možne poti delcev, ki nastanejo med trkom dveh protonov znotraj detektorja. Energija, ki jo odložita delca, pa je prikazana v modrem. Foto: Wiki Commons)