Odkritje je prelomno na področju biomedicine, saj je ekipi uspelo odkriti povsem nov mehanizem nadzora, ki se ga lahko izkoristi za oblikovanje kompleksnih organov za transplantacijo ali regenerativno medicino, pravi dr. Michael Levin, sicer direktor Centra za regenerativno in razvojno biologijo na univerzi Tufts.

Odkritje je zanimivo tudi zato, ker se je raziskovanje pričelo že leta 1937, ko je dr. Harold S. Burr odkril, da neobičajni rasti, kot je rak, običajno prehodi pojav nenavadnih gradientov napetosti v organu. V sorodnem odkritju so biologi s Tuftsa uspeli nadzirati razvoj neobičajne rasti oči s pomočjo manipulacije gradientov napetosti v zarodku.

Najboljše rezultate so dobili, ko so manipulirali z gradienti napetosti celic na hrbtu in repu paglavcev, kar je precej stran od mesta, kjer bi se lahko razvile oči. "Hipoteza je, da je za vsako strukturo v telesu specifičen razpon napetosti membrane, ki poganja genezo organov,“ je povedal dr. Vaibhav P. Pai, ki je sodeloval pri projektu.