Raziskavo so opravili na 57 najdenih USB-ključih, ki so jih na dražbi najdenih predmetov kupili od avstralskih železnic. Ljudje ključe pozabijo ali izgubijo in jih zaradi nizke cene ne pridejo nikoli iskat, s tem pa tvegajo razkritje osebnih podatkov.

Sophos je analiziral USB-ključe in ugotovil, da je večina okuženih. Sedem je bilo neuporabnih, preostalih 50 pa je imelo skupaj 137 GB kapacitete, poroča slovenski portal slo-tech. Kar 33 od 50 ključev je bilo okuženih vsaj z eno verzijo škodljive programske opreme, mnogi so jih imeli kar več vrst in različic.

Ugotovili so zanimivo dejstvo - vsi škodljivci so bili prilagojeni le za Windows, čeprav so bili med (bivšimi) lastniki tudi uporabniki macov.

Kar je zaskrbljujoče je, da so na ključih našli kopico osebnih podatkov, pri čemer sploh niso izvajali forenzične analize, ampak so zgolj pregledali povsem dostopne datoteke. Od zapisnikov službenih sestankov, podatkov o dohodnini, šolskih seminarjih, do prijav za delovno mesto s celotnim življenjepisom, zasebne slike in podobno. Verjetno ni treba posebej poudariti, da na ključih ni bilo nikakršne zaščite, kaj šele šifriranja podatkov.

Portal dodaja, da podatki o okuženosti sicer niso nič novega, a da se zaradi novih ugotovitev razvijajo nove, ostrejše smernice varnosti. USB-ključek je vreden toliko, kot so vredni podatki, ki ste jih na njem hranili, je pa tudi majhen in hitro se izgubi ali kje pozabi. Podatki na njem naj bodo torej vedno dobro zaščiteni. Slo-tech dodaja, da je šifriranje enostavno, brezplačno in ne vpliva na hitrost (najbolj priljubljen program je TrueCrypt).

Glede na statistiko je dober nauk zgodbe tudi, da je treba za vsak ključek predpostavljati, da je okužen, ne obratno. S tem v skladu je potrebno postopati.