Gre za nabor storitev za poslovno e-pošto, skupne koledarje, takojšnje sporočanje, video in avdio konference ter sodelovanje pri ustvarjanju dokumentov, so sporočili iz slovenske podružnice ameriškega proizvajalca programske opreme Microsoft. To da gre za spletne različice programov oziroma da se ti nahajajo v oblaku, pomeni, da so ti uporabnikom dostopni tako rekoč takoj oziroma kadarkoli in od koder koli.

Office 365 sestavlja med drugim storitev Exchange Online, ki organizacijam nudi prednosti sodobnega e-poštnega strežnika Exchange Server 2010 brez stroškov in dela, ki so sicer značilni za lastništvo lastnega strežnika.

Naslednja je storitev SharePoint Online, ki prek spletnih strani za sodelovanje olajša izmenjavo dokumentov in skupinsko delo. Sledi Lync Online, komunikacijska storitev za takojšnje sporočanje, avdio in video klice, spletne konference in informacije o prisotnosti potencialnega sogovornika.

Nenazadnje zbirka zajema tudi Office Web Apps, spletne različice nekaterih najbolj znanih aplikacij iz zbirke Office, kot so Word, Excel, PowerPoint in OneNote. Microsoft tudi pri zbirki Office 365 gradi na temelju partnerske mreže, ki jo sestavljajo sistemski integratorji, ponudniki storitev, prodajalci rešitev z dodano vrednostjo in ponudniki integriranih rešitev.

Ti bodo prodajali Office 365 in ponujali dodatne storitve, kot so izobraževanje uporabnikov, svetovanje, zagotavljanje podpore in razvoj prilagojenih aplikacij. Microsoft je Office 365 na prvih trgih zagnal konec letošnjega junija. Že v prvih dveh tednih po predstavitvi se je za uporabo odločilo 50.000 podjetij.

Posameznikom in podjetjem iz Slovenije je na voljo preizkus zbirke, ki omogoča brezplačno 90-dnevno preizkušanje in uporabo vseh storitev. Preizkusna različica Office 365 in postopek prijave so trenutno na voljo le v angleškem jeziku. Storitve bodo lokalizirane v slovenski jezik ob komercialni uvedbi zbirke, ko bosta podjetjem na voljo dva plačljiva naročniška paketa te zbirke.