Zvezno sodišče v Sydneyju je v sredo ugodilo pritožbi južnokorejskega proizvajalca elektronike Samsung Electronics in odpravilo začasno prepoved prodaje tablic galaxy tab 10.1. Slednjo je zaradi domnevnega kršenja patentov zahteval ameriški Apple, ki proizvaja na trgu vodilne tablice ipad.

Odbor sodnikov je ocenil, da predloženi dokazi niso dokazali, da Samsungove tablice kršijo Applove patente s področja zaslonov, občutljivih na dotik, in da Apple verjetno ne bi zmagal, če bi primer prišel do sodnega procesa.

Hkrati so ocenili, da bi podaljševanje prepovedi prodaje v praksi pomenilo komercialno "smrt" za napravo, saj ima vsaka tovrstna naprava razmeroma omejen časovni cikel, ko je lahko uspešna na trgu. Datuma zaslišanja sicer še niso določili.

Apple se je čez to odločitev zveznega sodišča pritožil na višje sodišče in s tem dosegel podaljšanje začasne prepovedi najmanj do prihodnjega petka, ko bo višje sodišče nato odločilo o njegovi pritožbi.

Avstralija je sicer le ena od držav, v katerih Samsung in Apple vodita pravo patentno vojno, v kateri družbi druga drugo obtožujeta kršenja patentov na področju tablic in pametnih mobilnih telefonov. Trg teh naprav je ocenjen kar na 100 milijard dolarjev ter hitro raste, zato je oster boj med tekmeci razumljiv.