Strokovnjak za pametne mobilnike Trevor Eckhart je namreč odkril program podjetja Carrier IQ, ki sledi dejavnosti uporabnikov pametnih mobilnikov z nameščenim operacijskim sistemom Android.

Nahajal naj bi se na mobilnikih proizvajalce Nokia, HTC, Samsung, pa tudi blackberryjih proizvajalca RIM in tudi iphonih - skupno menda na okrog 130 milijonih mobilnih naprav.

V ameriškem proizvajalcu mobilnikov Apple so pojasnili, da v svojem novem operacijskem sistemu Ios 5 programa Carrier IQ v večini naprav ne podpirajo več, v naslednji posodobitvi programske opreme pa naj bi ga popolnoma odstranili.

Hkrati so pojasnili, da so se uporabniki naprav z nameščenim omenjenim programom imeli možnost odločiti, ali bodo te podatke za diagnostične namene posredovali Applu. Poleg tega pa so bili ti podatki anonimni in šifrirani.

V finskem proizvajalcu mobilnikov Nokia in kanadskem Research In Motion (RIM), ki proizvaja blackberryje, pa so zanikali, da bi nameščali ali pooblaščali programsko opremo podjetja Carrier IQ na mobilnikih.

V ameriškem mobilnem operaterju Sprint pa so že pred dnevi za tehnološki blog Cnet pojasnili, da s tem programom zbirajo podatke, ki jim pomagajo pri izboljševanju kakovosti omrežja in odpravljanju morebitnih težav. V samo vsebino komunikacij in datotek uporabnika pa da nimajo vpogleda.

Poleg tega so dodali, da so resno zavezani k varovanju zasebnosti uporabnikov ter da jih obvestijo o svoji praksi na področju zasebnosti, ki zajema tudi zbiranje podatkov o delovanju in načinu uporabe mobilnika.

Sporni program naj bi po navedbah Eckharta beležil, katere tipke je pritisnil uporabnik med pisanjem kratkih tekstovnih sporočil ali brskanjem po spletu ter kje se nahaja, ter te podatke pošiljal operaterjem, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Program naj bi bil sicer na nekaterih mobilnikih bolj viden in naj bi se ga dalo razmeroma enostavno izključiti, na drugih pa za navadnega uporabnika dobro skrit ter tako zastavljen, da ga ni enostavno odstraniti oziroma izključiti, navajajo nekateri ameriški tehnološki blogi.

Uporabniki ob nakupu mobilnika o tem programu, zbiranju podatkov ter njihovi nadaljnji rabi naj ne bi bili sploh oziroma premalo obveščeni. Prav zato naj bi šlo za t.i. rootkit, program, ki omogoča prikrit dostop do določenega sistema ter tako krši uporabnikovo pravico do zasebnosti.

Gre sicer za program, ki ga je, kot omenjeno, razvilo ameriško podjetje Carrier IQ. V slednjem zanikajo, da bi njihov program beležil uporabnikove pritiske na tipke ali mu sledil. Kot pojasnjujejo, je njihov program le orodje za pomoč mobilnim operaterjem in proizvajalcem mobilnikov.

Program po navedbah podjetja pomaga operaterjem in proizvajalcem pri odkrivanju razlogov za nastanek določenih težav pri uporabi pametnih mobilnikov, kot so denimo neželene prekinitve klica, nedostavljeno sporočilo SMS ali nepričakovano kratka življenjska doba baterije.

Ameriški senator Al Franken se je sicer v četrtek z javnim pismom obrnil na podjetje Carrier IQ. Zapisal je, da gre za resno zadevo. Če se navedbe Eckharta glede prikritega sledenja vsebini komunikacije izkažejo za točne, bi to po besedah senatorja lahko pomenilo kršenje zvezne zakonodaje.

Franken je priložil več vprašanj, odgovore pričakuje do 14. decembra. Med drugim sprašuje, kakšne podatke dejansko zbirajo, kaj z njimi počnejo in kako jih varujejo. V podjetju senatorjevega pisma za medije še niso komentirali.