Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih brskalnikov sicer ostaja Microsoftov Internet Explorer, ki se ponaša s tržnim deležem v višini 40,63 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. A njegova prednost pred Chromom je vse manjša. Še pred dvema letoma je Chrome obvladoval le 4,66 odstotka svetovnega trga.

Med petimi najbolj priljubljenimi brskalniki na svetu sta še Applov Safari (5,92 odstotka) ter švedski Opera (1,82 odstotka).

"Obeta se nam zanimiv bolj med Microsoftom in Googlom," je komentiral prvi mož družbe StatCounter Aodhan Cullen. Podjetji sta si konkurenčni na celi vrsti področij: pri orodjih za iskanje po spletu (Google ter Bing), operacijskih sistemih za pametne telefone (Android ter Windows Phone) ter pri pisarniški programski opremi (Google Docs ter Microsoft Office).

Microsoftov Internet Explorer je še posebej priljubljen med uporabniki v ZDA, medtem ko vse več Evropejcev išče druge spletne brskalnike.

V Sloveniji je Firefox trdno zasidran na vrhu lestvice najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov s 46,68-odstotnim tržnim deležem. Sledita Internet Explorer (28,28 odstotka) in Chrome (19,91 odstotka).

StatCounter je pri ugotavljanju tržnih deležev upošteval obisk več kot treh milijonov spletnih strani.