Znanstvena raziskava predvideva, da so se neandertalci s Homo Sapiensom parili zato, da bi se čim lažje in čim hitreje prilagodili na spremembe, ki so se dogajale v okolju, piše Jutranji list. Posledica njunega parjenja naj bi bil nastanek mešane vrste.

Znanstveniki predvidevajo, da so neandertalci izumrli pred približno 30.000 let, ker se ni uspeli prilagoditi klimatskim spremembam. Prilagajanje pa ni bilo noben problem za Homo Sapiensa. S tem pa se ne strinja arheolog C. Michael Barton, ki meni, da so se neandertalci na spremembe okolja prilagodili tako dobro kot je to uspelo modernemu človeku.

Je za izumrtje neandertalca res kriv Homo Sapiens? (Foto: Reuters).

V želji po preživetju naj bi neandertalec, po mnenju Bartona, prišel v stik z drugimi skupinami. Kmalu naj bi živeli skupaj, si delili hrano in se pričeli med seboj tudi pariti. Ravno to pa naj bi bil razlog za izumrtje neandertalcev.

Barton in njegova skupina raziskovalcev so s pomočjo računalniškega modela analizirali več kot 1500 generacij neandertalcev. Rezultati analize pa so podprli njihovo domnevo o mešanju genov z modernim človekom. Izumiranju ene vrste zaradi druge pa v znanstvenih krogih pravijo, da je prišlo do izumrtja zaradi hibridizacije, še poroča portal.