Profesorji University Collega v Londonu so izrazili zaskrbljenost nad vse večjim številom študentov, ki zaradi svojega verskega prepričanja bojkotirajo predavanja o darvinistični teoriji.

Podobna stališča izražajo tudi krščanski fundamentalisti. Muslimanski nasprotniki darvinizma sicer verjamejo, da je svet, človeštvo in vse ostale znane vrste rastlinja in živalstva z enim samim dejanjem ustvaril Alah.

Profesor človeške genetike na omenjeni londonski univerzi Steve Jones se sprašuje, zakaj se takšni študenti sploh odločijo za študij biologije, saj je ta v očitnem nasprotju z njihovimi prepričanji. Za Sunday Times je povedal: "Pred leti sem imel eno ali dve kar ostri debati z otroci, ki so pripadali krščanskemu fundamentalizmu, zdaj pa gre predvsem za muslimane. Ne prihajajo na predavanje ali pa se pritožujejo glede njih, pošiljajo pisma ali elektronsko pošto, kjer zatrjujejo, da se jim ne bi bilo treba učiti o teh stvareh."

"Nasprotujejo pa – in sam tega ne razumem popolnoma, nisem veren – ideji, da obstaja nek naključen proces, ki ga ne usmerja Bog," razloži Jones.

V začetku leta 2011 je imam mošeje v Letonu Usama Hasan prejel grožnje s smrtjo, ker je izrazil idejo, da bi darvinizem in islam lahko bila kompatibilna.

Viri znotraj skupine Muslims4UK za naraščajočo priljubljenost kreacionističnih prepričanj znotraj islama delno krivijo turškega pisatelja Haruna Yahyo, ki je pod vplivom uspeha krščanskih kreacionistov v ZDA napisal nekaj knjig, ki zavračajo darvinistično teorijo.

Yahya v svojih knjigah darvinizem primerja z nacizmom. Njegove knjige in video posnetki so na voljo v velikem številu muslimanskih knjigarn v Veliki Britaniji, prav tako pa se redno pojavlja na različnih muslimanskih televizijskih programih, poroča Daily Mail.