Omenjeni prostor, ki ima kljub svoji umeščenosti v notranjost stavbe vgrajena celo prava dvižna garažna vrata, je namenjen vsem zaposlenim v Microsoftu, ki se ob svojem siceršnjem delu v podjetju iz lastnega zanimanja ukvarjajo s še kakšno tehnološko obarvano dejavnostjo, ki ni neposredno povezana z njihovim delovnim mestom.

Izkoriščanje inovacijskega potenciala zaposlenih

Marsikdo ima namreč različna znanja, pridobljena ali formalno ali neformalno, in neredko se v prostem času na tej osnovi z nečim ukvarja ljubiteljsko. Da bi podjetje izkoristilo tudi ta inovacijski potencial zaposlenih, se je odločilo postaviti omenjeno Garažo.

V njej imajo zaposleni izven svojega delovnega časa možnost med drugim v okviru tako imenovanih znanstvenih sejmov predstaviti drugim kolegom svoje inovativne zamisli. Ker se teh sejmov udeležujejo zaposleni z različnih področij delovanja Microsofta, lahko tistemu, ki predstavlja zamisel, priskočijo na pomoč z nasveti, predlogi.

Običajno so na teh srečanjih prisotni tudi tisti, ki v podjetju sprejemajo poslovne odločitve, tako da lahko zamisel dobi tudi oceno ali celo priložnost s finančnega oziroma poslovnega vidika.

Tekmovanja in izobraževanja

Poleg že omenjenih sejmov se v Garaži odvijajo tudi tako imenovani garažni tedni, tekmovanja, izobraževanja, je v okviru predstavitve Microsoftove raziskovalno-razvojne dejavnosti skupini novinarjev iz več držav pojasnil vodja Garaže Quinn Hawkins.

V neposredni bližini Garaže se nahaja tudi vrsta manjših priložnostnih prostorov z ustrezno tehnološko opremo, v katerih se lahko dva ali pa po več zaposlenih spontano sestanejo na podlagi zanimanja za določeno zamisel ali projekt.

Ena od inovacij, ki je nastala v Garaži, je denimo tako imenovana miška brez meja oziroma v angleškem jeziku Mouse Without Borders. Gre za majhen program, ki po enostavni namestitvi na osebni računalnik omogoča, da se uporabnik z več aktivnimi domačimi osebnimi računalniki, povezanimi v omrežje, po njih sprehaja z le eno računalniško miško.

To je nekaj podobnega kot v primeru, ko ima uporabnik na en osebni računalnik priključenih več monitorjev in se lahko z eno miško premika po vseh zaslonih. S to aplikacijo pa se lahko premika po monitorjih oziroma zaslonih več samostojnih računalnikov, na primer službenega prenosnika in domačega namiznika.

Za analogijo z garažo so se v največjem proizvajalcu programske opreme na svetu odločili, ker pogosto nove inovacije oziroma uspešna podjetja nastanejo v domačih garažah.

Zaposlenih tudi nekaj Slovencev

Sam koncept Garaže v Microsoftu živi že nekaj let, letos pa je s korenito predelavo stavbe številka 4 dobil tudi zelo otipljivo obliko, ki pravzaprav združuje dobre prakse spodbujanja inovativnosti iz različnih Microsoftovih enot.

Garaža se kot omenjeno nahaja v eni od prvih Microsoftovih stavb na lokaciji v Redmondu. V slednjem oziroma v še več krajih na širšem območju Seattla ima Microsoft sicer danes pravi kampus. Gre za sklop stavb, v katerih dela okrog 40.000 zaposlenih, med njimi tudi nekaj Slovencev.

V tem kampusu se nahaja tudi Microsoftov raziskovalni oddelek, poimenovan Microsoft Research. V njem so zaposleni znanstveniki z različnih področij, od računalništva in fizike do psihologije in antropologije ter medicine.

Ena od bolj zanimivih raziskav, s katero se ukvarjajo, je uporaba modela orodij za prestrezanje neželene elektronske pošte pri raziskavah za zdravljenje raka.

Veliko se ukvarjajo tudi z učinkovitim povezovanjem velikih, zdaj ločenih baz podatkov ter s tako imenovano obogateno resničnostjo. Pri slednjem gre za to, da se v živo sliko iz realnega prostora vnese računalniško ustvarjene elemente in tako obogati resničnost.