Kot je pojasnil Amano, je predlog za obisk ekipe strokovnjakov IAEA že v začetku meseca posredoval iranskim oblastem. Z njimi bi radi "razčistili ugotovitve" nedavnega poročila agencije o iranskem jedrskem programu, ki ga je agencija objavila 8. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V poročilu, ki naj bi bila glavna tema zasedanja IAEA, se je agencija doslej najbolj približala neposredni obtožbi Irana, da poskuša razviti jedrsko orožje. V njem namreč izraža zaskrbljenost zaradi "jedrskih aktivnosti Irana, ki je vsaj do preteklega leta očitno razvijal atomsko bombo". Iran je poročilo že označil za "neutemeljenega".

Amano je danes pozval Iran, naj sodeluje e z IAEA in priskrbi "zahtevana pojasnila glede morebitnih vojaških razsežnosti svojega jedrskega programa". Sam ostaja pripravljen na dialog s Teheranom in upa, da se bodo čim prej dogovorili o datumu obiska.

Svet guvernerjev IAEA naj bi sprejel tudi novo resolucijo o Iranu, o kateri naj bi 35 članic glasovalo v petek. Kot piše ameriška tiskovna agencija AP, ki je pridobila kopijo dokumenta, so uspele zahodne države na eni in Rusija in Kitajska na drugi strani doseči kompromis.

Resolucija tako kritizira kljubovanje Irana, ne postavlja pa ultimata glede omogočanja izvedbe preiskave domnevno skrivnih prizadevanj za izdelavo jedrskega orožja. Nekateri diplomati so kritični tudi do tega, da resolucija Iranu ne postavlja roka za odgovor na poročilo.