Kot je pred dnevi povedal direktor ruske vesoljske agencije Roskosmos Vladimir Popovkin, znanstveniki še naprej poskušajo reprogramirati sondo, vendar obenem priznavajo, da so možnosti majhne. Če jim tega do začetka decembra ne bo uspelo, se bodo zaprle možnosti za njeno usmeritev proti Marsu. Sonda bo tako januarja prihodnje leto najverjetneje zgorela ob vstopu v Zemljino atmosfero. Domnevno naj bi bila za težave kriv pokvarjen motor ali napaka programske opreme.

Popovkin je priznal, da gre za velik neuspeh ruske vesoljske industrije in ob tem grenko pripomnil, da "Mars ne mara Zemljanov", s čimer je namignil na številne neuspešne sovjetske, ameriške, evropske in japonske misije na Rdeči planet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 13 ton težka sonda, na kateri je več kot 120 milijonov evrov vredna merilna naprava, bi morala Mars in Fobos doseči prihodnje leto. V začetku leta 2013 bi sonda morala pristati na Fobosu, na Zemljo pa bi se po prvotnih načrtih vrnila avgusta 2014 in od tam s seboj prinesla vzorce.

Medtem ko se neuspehi ruskega vesoljskega programa v zadnjih mesecih kar vrstijo - pred časom je namreč strmoglavilo plovilo brez posadke progres, zaradi česar je morala Rusija začasno ustaviti polete vesoljskih plovil sojuz na Mednarodno vesoljsko postajo, pa ameriška vesoljska agencija Nasa že razmišlja o novih projektih.

Nasa namerava 25. novembra proti Marsu izstreliti napreden rover Curiosity, ki bo v okviru skoraj dveletne misije Marsov znanstveni laboratorij raziskoval krater Gale in skušal odkriti sledi o morebitnem obstoju življenja na Rdečem planetu. Rover naj bi na Marsu pristal avgusta 2012.