Omenjeni projekt naj bi po mnenju Harryja Boerema in nekaterih znanstvenikov ogrožal okoliške prebivalce. Zato so se odločili, da bodo natančno izračunali kako daleč komarji lahko letijo, oziroma kako daleč stran mora biti meja vodnega bazena, da komarji ne bi napadali ljudi.

Ugotovitev jih je močno presenetila. Ugotovili so namreč, poroča AP, da lačna samica komarja lahko leti celo 150 metrov daleč v želji, da bi našla hrano. To je kar trikrat dlje, kot so znanstveniki menili pred tem, je za AP izjavil Piet Verdonschot, ki je vodil raziskavo.

Na svetu obstaja več sto vrst komarjev, samo na Nizozemskem imajo 36 različnih vrst komarjev. Projekt pa se je osredotočil na dve najbolj pogosti vrsti komarjev, ki živita na Nizozemskem. Prva vrsta je Culex pipiens, ki ima raje kot ljudi ptice, druga pa Culiseta annulata. Nobena izmed njiju pa naj ne bi bila prenašalka nevarnih bolezni, še navaja AP.

Foto: AP

Kako je raziskava potekala?

Verdonschot je poskrbel zato, da se je v ogromnih šotorih, ki so jih postavili na močvirnatih tleh, izleglo 40.000 komarjev. Šotori so bili vsakih 50 metrov obdani z koncentričnimi krogi pasti. Pasti, ki so bile privlačne za komarje, so komarje obdale s suhim ledom, ki je povzročil hitro zmrznitev komarjev in njihov padec na tla. Tako so lahko izmerili, kolikšno razdaljo lahko komarji preletijo.

Dolžina leta pa ni bila edina presenetljiva ugotovitev raziskave. Znanstveniki so ugotovili tudi to, da so komarji čez dan bolj ali manj tiho in da se samice na lov pripravljajo kar eno uro