Football Manager je že skoraj dve desetletji ena najbolj priljubljenih iger med ljubitelji športa, svoj uspeh pa za razliko od športnih simulacij, ki temeljijo na izvrstni grafiki, gradi na podrobnostih in velikih možnostih za interakcijo na vseh področjih razburljivega poklica nogometnega managerja.

Kupujte igralce, pogajajte se o pogodbah, iščite nove talente ali pa jih z razvojem domačega mladinskega programa vzgojite sami. Ustvarjajte nove taktične zamisli in s postavitvijo presenetite nasprotnika ter popeljite svoje moštvo do vrha tekmovanj. Pri tem pa si izborite tudi mesto med smetano nogometnih strategov.

(Foto: Sports Interactive)

Tisti, ki so igrali zadnjih nekaj različic, se bodo v novi igri kljub nekaterim spremembam dobro znašli. Sposobnost ustvarjanja intuitivnih menijev, ki z vsako različico omogočajo bolj eleganten pregled nad vedno večjo količino podatkov, je resnično navdušujoča in je eden glavnih razlogov za uspeh video igre v igričarskem svetu, ki se vedno bolj nagiba k spektakularni grafiki, eksplozijam in drugim posebnim učinkom.

Ogromna količina podatkov in interaktivnih možnosti pa po drugi strani lahko povzroči občutek zmedenosti pri uporabnikih, ki se bodo prvič srečali z igro. Občutek izgubljenosti z igranjem vsekakor izgine, a da bi novincem prehod še bolj olajšali, so letošnjo različico opremili tudi koristnim tutorialom.

(Foto: Sports Interactive)

Poleg posodobitev na področju menijev in izboljšav preglednosti, ki so same po sebi precej uspešne, je letošnja različica uvedla dodatno poglobitev v interakcijo z moštvom. Pri tem najbolj izstopa možnost izbire razpoloženja, s katerim ekipi sporočate svoja navodila. Z bolj čustvenim nagovorom jih spodbudite, da na igrišču pustijo svoje srce, z umirjenim nagovorom pa poskusite strezniti vroče glave pred derbijem.

Seveda so odzivi posameznih igralcev odvisni od njihovih karakterjev, tekom časa pa boste spoznali, kakšni nagovori imajo v posameznih priložnostih najboljši učinek. Kadar gre ekipi še posebej slabo, lahko po tekmi tudi z bolj jeznim tonom udarite v mizi, z igralci pa lahko celo skličete izredni sestanek.

(Foto: Sports Interactive)

Vračajo se seveda tudi tiskovne konference in novinarji, ki poskušajo iz vas izvrtati vedno nove naslovnice, ter pogajanja z vodstvom kluba, da vam da na razpolago več denarja za okrepitve ali pa izboljša pogoje za trening. Seveda je možno tudi stopiti v pogajanja za prenovo ali izgradnjo novega stadiona. Omembe vredno pa je tudi dejstvo, da lahko sedaj tekom igre dodajate nove lige in niste omejeni zgolj na tiste, s katerimi ste začeli igro. Poleg tega je omogočeno tudi zaklepanje členov pogodbe, kar prisili agente, da dobiček poiščejo v drugih pogajalskih točkah.

Če tekom igre množične interaktivne možnosti postanejo prevelik zalogaj, lahko v vsakem trenutku nekaj obveznosti delegirate tudi na svoje pomočnike in se osredotočite na tiste elemente igre, ki se vam zdijo najbolj ključni ali najbolj zabavni.

(Foto: Sports Interactive)

Najbolj estetski del igre so vsekakor meniji, ki predstavljajo vsakdanje delo v vrhunskem nogometnem moštvu, same tekme pa kljub nekaterim izboljšavam grafično ostajajo daleč zadaj za igrami kot sta Fifa in PES, a ko se boste zalotili s pestjo v zraku ob zadetem golu ali med besnenjem ob dosojeni enajstmetrovki, boste vedeli, da vas je igra povsem prevzela. Football Manager 2012 je dostojen naslednik kultne serije in uvaja dovolj zanimive in koristne nadgradnje, da lahko vidimo napredek v primerjavi s predhodnikom.

Football Manager 2012 je dostopen za PC in Mac.

Ocena: 8,4/10

Sistemske zahteve za PC:

Windows XP - Intel Pentium 4 1,4 GHz ali boljši; Vista/W7 - intel Pentium 4 2,0 GHz ali boljši * Nvidia FX 5900 Ultra, ATI Radeon 9800 ali boljša * XP- 512 MB pomnilnika; Vista/W7 - 1,0 GB pomnilnika * 2 GB prostega diska.

Sistemske zahteve za Mac:

OS X 10.5.8/10.6.x ali novejši * Intel Procesor * Nvidia Geforce 7300 GT, ATI Radeon X1600 ali boljša.