Problematično predolgo čakanje

Potrošniki se sicer zavedajo, da je redkost, da se takoj po klicu in izbiri oglasi svetovalec, vendar na zvezi potrošnikov ocenjujejo, da je čakanje na prostega svetovalca pogosto predolgo. Potem ko so lani čas od vzpostavitve zveze do svetovalčevega odgovora na klic merili v sekundah in opozorili na primere, ko je bilo treba počakati več kot minuto, pa so morali tokrat večkrat počakati dlje kot pet minut.

Posebej so na ZPS pohvalili Amis in Telemach, ki potrošniku posredujeta informacijo, kateri je v čakalni vrsti, pri Telemachu potrošnik izve tudi predviden čakalni čas.

Odgovori večine operaterjev oz. svetovalcev so bili kakovostni, dobro poznajo ponudbo, razložijo posebnosti ter suvereno odgovorijo na zastavljena vprašanja. Če odgovora svetovalci niso poznali, so poiskali pomoč - to je za potrošnika že nekoliko bolj neprijetno, saj določeni operaterji klic na številko za tehnična vprašanja zaračunajo, če klic ni iz njihovega omrežja (Debitel, Mobitel, Tušmobil).

"Najbolj suverene odgovore smo prejeli pri Telemachu, najslabše pa so se odrezali pri Tušmobilu, saj od njih praktično na nobeno vprašanje nismo prejeli popolnega odgovora," je ocenil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn. Potrošniki, ki se obrnejo po pomoč v klicni center, pričakujejo hiter in suveren odgovor s strani svetovalca, a se pogosto zaplete že pri izbirah vzpostavitve klica.

V drugem koraku na voljo še nekaj izbir

Po pojasnilih ZPS je največje število izbir sicer manjše, a po vzpostavitvi klica pri Telekom Siolu, Amisu in Telemachu še vedno ponudijo štiri. Pri Amisu in Telemachu pa to še ni vse: v drugem koraku sta na voljo še dve izbiri. Temu se ne morete izogniti niti pri Mobitelovem in Simobilovem klicnem centru, kjer so na začetku na voljo tri izbire.

"Že res, da večina telefonov (ali mobilnikov) ponuja možnost tonskega izbiranja, a pri nekaterih je treba to funkcijo še vedno vključiti posebej, zaradi česar imajo lahko nekateri uporabniki težave," je poudaril Okorn. Kot so še pojasnili v ZPS, so na klicne centre desetih slovenskih ponudnikov mobilne telefonije in interneta večkrat poklicali v začetku oktobra.