Računalniške simulacije Davida Nesvornyja na raziskovalnem inštitutu Southwest v teksaškem San Antoniu kažejo, da je statistično izjemno malo možnosti, da je imelo naše Osončje že od vsega začetka štiri velikanske planete.

Nesvornyjevi izračuni kažejo, da je le 2,5 odstotka možnosti, da bi sedanje število in porazdelitev planetov Osončje doseglo s štirimi takšnimi planeti, desetkrat bolj pa je možno, da se je do sedanjega stanja razvilo še s petim ogromnim nebesnim telesom.

Nesvorny je do svoje teorije prišel tako, da je pregledal šest tisoč simulacij rojstva in zgodnjega razvoja našega sončnega sistema. "Teorija, da je imel naš sistem sprva več kot štiri velike planete, in jih vmes nekaj 'izgubil', je veliko bolj sprejemljiva zdaj, ko so našli veliko število prostih planetov v medzvezdnem prostoru. To kaže, da bi lahko bil proces 'izločanja' planetov pogost pojav."

Obstaja teorija, da je Jupiter v nekem obdobju gravitiral nevarno blizu središča Osončja, proti sedanjim orbitam Zemlje in Marsa, nato pa je nenadoma "skočil" nazaj in iz orbite "izbil" skrivnostnega velikana iz sončnega sistema.

Naše Osončje se je sicer pričelo oblikovati pred 4,5 milijarde leti, ko je iz ogromnega oblaka prahu in plinov nastalo Sonce. Kakšnih deset milijonov let pozneje so se pričeli oblikovati planeti, ki pa so imeli zelo dolgo časa zelo nestabilne orbite.