Albert Einstein, največji genij vseh časov, naj bi s svojimi teorijami in zakoni, ki trdno stojijo še danes, ponujal znanstveni dokaz, da ko umremo, za nami nekaj ostane in ta nekaj so duhovi. To utemeljitev in aplikacijo prakse na teorijo najdemo na skorajda vseh spletnih straneh skupin, ki iščejo skrivnostno nezaznavno substanco, ki naj bi ostala za vsakim pokojnikom.

Zaplet, kjer ga ni

Raziskovalec duhov John Kachuba v svoji knjigi "Ghosthunters" razloži: ''Einstein je dokazal, da je energija vesolja univerzalna. Ne more biti niti ustvarjena niti se ne more uničiti. Kaj se torej zgodi s to energijo, ko umremo? Če ne more biti uničena, potem je lahko, sledeč Einsteinu, le pretvorjena v drugo obliko energije. Kaj je ta nova oblika energije? Bi lahko temu novemu stvarjenju rekli duh?''

Idejo povzamejo, kot že rečeno, marsikatere spletne strani in jo predstavijo kot dokaz obstoja duhov. Skupina Tri County Paranormal, na primer, je Einsteinovo teorijo razložila naprej in dodala, da imamo v telesu električno energijo, ki poganja naše srce. Ta, ko umremo, mora nekam iti. ''Kaj se z njo zgodi? Ni lahkega odgovora na to vprašanje,'' je zapisano na strani.

Samo hrana smo

A odgovor je precej preprost, je zapisal portal livescience.com. Ko oseba umre, se njena energija prenese v okolje in v druga živa bitja. Energija, ki je shranjena v naših telesih, se izloči skozi toploto, nekaj pa se je prenese tudi v živali, ki pojedo naša trupla ter v rastline, ki nas vsrkajo iz zemlje, v katero smo pokopani. Če smo upepeljeni, se energija sprosti v obliki toplote in svetlobe.

Kot hrana smo presnovljeni in kemične reakcije ob presnovi sproščajo energijo, ki jo živo bitje potrebuje, da živi. Ta energija ne obstaja v obliki svetleče se krogle ali strašne, duhu podobne elektromagnetne kepe energije. Res je, da proces presnove ustvarja nekaj zelo nizko-električnih tokov, a se ti nehajo sproščati, ko umremo. Ker preneha delovati vir energije – tudi žarnica neha svetiti, če ugasnete stikalo in prekinete tok.

Duhovi morda res obstajajo, je zaključil portal livescience.com, a niti Einstein niti njegovi zakoni tega ne dokazujejo.