"Mednarodna ekipa je zaključila 520-dnevno misijo," je ob prihodu iz kapsule dejal poveljnik Aleksej Sitjov, eden od treh Rusov, ki so sodelovali v napornem eksperimentu. Kot je poudaril, so program misije izvedli v celoti, vsi člani ekipe pa so v dobrem zdravstvenem stanju. "Zdaj smo pripravljeni na nadaljnje teste," je dodal.

Član ekipe iz Italije Diego Urbina je dejal, da je ponosen, da je lahko sodeloval v misiji. Izrazil je upanje, da bo eksperiment pomagal človeštvu, da bo "nekega dne uresničilo svoje sanje". V preizkusu sta sodelovala še Kitajec in Francoz.

Eksperiment v moskovskem raziskovalnem inštitutu se je začel 3. junija lani. Prostovoljci, vsi so bili moški, stari med 27 in 38 let, so bili zaprti v posebnem, 550 kubičnih metrov velikem zabojniku.

Imeli so dnevno osem ur časa za spanje, osem ur za delo in osem za sprostitev. Redno so morali dajati vzorce urina in krvi, prav tako so bili 24 ur na dan obdani s kamerami in senzorji. Vsak član "posadke" je imel na voljo le tri kvadratne metre zasebnega prostora, ki je bil skrit pred kamerami.

Trije prostovoljci so mesec dni preživeli v posebnem modulu, ki naj bi predstavljal pristajalno vozilo na Marsu, dva pa sta opravila tudi navidezen vesoljski sprehod. Cilj poskusa je bil ponazoritev misije na Rdeči planet - 250 dni potovanja, 30 dni bivanja na površini planeta in še 240 dni za vrnitev, kar nanese skupaj 520 dni.

Foto: AP