Samsung, ki je največje svetovno tehnološko podjetje glede na prihodke, je med julijem in septembrom zaslužil 3442 milijard vonov (2,2 milijarde evrov). Dobiček je bil v primerjavi s tistim iz tretjega lanskega četrtletja nižji predvsem na račun slabše prodaje ravnih zaslonov.

Dobiček iz poslovanja je znašal 4252 milijard vonov (2,72 milijarde evrov) in je bil v primerjavi z lanskim nižji za 12,6 odstotka. Prihodke pa je Samsung zvišal za 2,6 odstotka na 41.273 milijard vonov (26,37 milijarde evrov). Rezultati so v skladu z napovedmi koncerna.

Odlično je šlo enoti za proizvodnjo telefonov, ki je prihodke od prodaje zvišala za 37 odstotkov na 14.900 milijard vonov (9,52 milijarde evrov). Predvsem so šli dobro v promet pametni telefoni galaxy. Rekorden je bil tudi dobiček iz poslovanja te enote.

Ob tem pa je v tretjem letošnjem četrtletju Samsung rivala, ameriško podjetje Apple, prehitel na vrhu lestvice največjih svetovnih proizvajalcev pametnih telefonov, so razkrili podatki družbe Strategy Analytics. Samsung je namreč med julijem in septembrom prodal 27,8 milijona, Apple pa 17,1 milijona pametnih telefonov. Tretja je finska Nokia s 16,8 milijona prodanimi telefoni.

Samsung je v tem četrtletju zvišal svoj tržni delež na trgu pametnih telefonov na 23,8 odstotka, medtem ko mu je v enakem obdobju lani pripadal 9,3-odstotni tržni delež. Applov delež pa se je znižal s 17,4 odstotka na 14,6 odstotka. Še bolj boleč padec je zabeležila Nokia: z 32,7 na 14,4 odstotka.

Raziskovalci Strategy Analytics sicer opozarjajo, da je prodajo Applovih telefonov prizadelo dejstvo, da je podjetje za konec tretjega četrtletja napovedalo prihod najnovejše verzije priljubljenega iphona. Dodajajo pa, da so Samsungovi galaxy s2 močna konkurenca.