Vodenje centra je s 1. septembrom prevzel Bojan Dremelj. Kot je pojasnil STA, je Gorenjska in še zlasti Kranj že vrsto let vodilna na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. "Če bomo z našim centrom v Kranju uspeli pospešiti razvoj teh tehnologij, ga bomo pospešili v celotni državi in kasneje tudi širše v Evropi," je poudaril.

Center, katerega cilj je izgradnja in ustvarjanje stimulativnega razvojnega okolja za razvoj novih izdelkov in storitev ter nastajanje novih visoko tehnoloških podjetij ter delovnih mest, je edinstven na območju širše regije in praktično edini v Sloveniji. Do konca leta 2014 bo v samem centru ustvarjenih več kot 30 delovnih mest, na lokaciji centra pa bo nastalo vsaj 20 novih podjetij, medtem ko bo v podjetjih, ki bodo delovala na lokaciji razvojnega centra zaposlenih 200 strokovnjakov.

Center so ustanovili Iskratel, Tehnološki park Ljubljana, Zavod Tehnološka mreža ICT, ki združuje preko 50 vodilnih slovenskih podjetij s tega področja, ustanova Sintesio ter Borea. V projekt bodo partnerji vložili preko dve tretjini celotne vrednosti, ki je preko 40 milijonov evrov. 12,1 milijona evrov pa so pridobili evropskih sredstev.

Direktor Iskratela Andrej Polenec je povedal, da bodo v Kranju zgradili kreativno okolje, ki bo inkubator za razvojne projekte, Iskratel pa bo lahko s svojo prodajno mrežo po svetu zagotavljal tudi trge za ideje, ki jih bodo podjetja pretvorila v izdelke in storitve.

Mlade in potencialne podjetnike, ki imajo inovativne podjetnike ideje in za trg zanimive projekte s področja informacijske in komunikacijske tehnologije, v centru pozivajo, naj se obrnejo na njih. Pomagali jim bodo pri načrtovanju njihove ideje in pri zagonu njihovega podjetja. Veseli pa bodo tudi vključitve obstoječih podjetij s panoge, ki bi lahko prispevala k skupnim projektom na Gorenjskem in širše.

"Od klasičnih tehnoloških parkov se ločimo po tem, da bomo podjetjem zagotovili kompletno informacijsko in komunikacijsko podporo z že opremljenimi delovnimi mesti," je pojasnil Dremelj. Dodal je, da je približno 7000 kvadratnih metrov od 9600 kvadratnih metrov prostora na Laborah že pripravljenih na vselitev.

Nekaj podjetij je že najelo poslovne prostore v centru. Med njimi je tudi podjetje Creatoor, ki razvija platformo za razvoj socialnih omrežij. Kot je poudaril direktor podjetja Tomaž Korelc, center ponuja izkušnje, informacije, kontakte, vpliva pa tudi na sam način razmišljanja in na podjetniško mentaliteto. "V parku smo dobili to, kar podjetje potrebuje za svojo zmagovalno miselnost," je zagotovil.