Molekularni signali potujejo od enih vrat do drugih in jih povezujejo v vezje. Logična vrata so narejena iz delcev kratkih enosklopnih ali delnih dvosklopnih DNK verig, kjer enosklopne verige iz dvosklopnih DNK verig visijo kot repi. Molekule enosklopne DNK delujejo kot vhodni in izhodni signali, ki stopijo v interakcijo z delnimi dvosklopnimi.

Vsa logična vrata imajo identično strukturo, a imajo različne sekvence nukleotidov. Zaradi tega se jih da standardizirati, da bi se iste tipe gradnikov povezalo in iz njih naredilo katerokoli vrsto vezja. Lahko se jih tudi prilagaja s pomočjo različnih koncentracij tipov DNK, pravijo raziskovalci. Načrt za vezje vključuje tudi elemente, ki jih potrebujejo večja delujoča vezja.

"Podobno kot pri Moorovem zakon za silicijsko elektroniko, ki pravi, da računalniki vsako leto postajajo eksponentno manjši in močnejši, so se tudi molekularni sistemi, ki jih izdelujemo s pomočjo DNK nanotehnologije, povečevali vsake tri leta,“ pravi Erik Winfree, soavtor raziskave.