Organizacija, ki ima sedež v Virginiji, je s pomočjo policijskih služb zbrala 10 tisoč fotografij primerov zlorabe otrok, ki bodo služile kot podlaga za PhotoDNA, ki ima na zalogi še milijone drugih fotografij.

Računalniki razdelijo fotografije v manjše kategorije, za vsako kategorijo pa izračunajo digitalni prstni odtis. Digitalne prstne odtise nato delijo s spletnimi servisi, kot je Facebook, ki jih lahko tako samodejno primerjajo z naloženimi fotografijami.

Bill Harmon, Microsoftov odvetnik na oddelku za digitalni kriminal, je povedal, da PhotoDNA prepozna otroško pornografijo "brez lažnih pozitivnih rezultatov“.

"Nekatere fotografije postanejo 'priljubljene' in se uporabljajo vedno znova – zaradi česar so dobre tarče za PhotoDNA,“ je povedal v objavi na Microsoftovem blogu.

PhotoDNA je sicer le najnovejša varnostna iniciativa, ki jo je Facebook sprožil, potem ko je postal tarča kritik zaradi slabe zaščite otrok na svojem omrežju. PhotoDNA pa je že nameščen na Microsoftovem brskalniku Bing in spletnem oblaku za shranjevanje podatkov SkyDrive. Pri prvem so odkrili že 1500 prepovedanih fotografij in tisoč pri drugem.

"Upamo, da bo vključitev PhotoDNA-ja na Facebook služila kot odskočna deska za druge spletne servise, da bi izkoristili priložnosti, ki jih ponuja NCMEC-jev PhotoDNA, in vemo, da že preučujejo to možnost.“