V raziskovalnem laboratoriju za otroke in mladostnike na Štefanovi ulici v Ljubljani obe omenjeni organizaciji pripravljata program, ki bo potekal pod vodstvom znanih popularizatorjev znanosti, Edvardom Kobalom, Dušanom Petračem in Matejo Budin, so v sporočilu za javnost zapisali pri Slovenski znanstveni fundaciji.

Programi ob tem evropskem dnevu so namenjeni spodbujanju zanimanja za znanost med mladimi, v Sloveniji pa ga organizirajo že sedmič. Kot pojasnjujejo v fundaciji, je Milsetu in znanstvenikom jasno, da je potrebna trajna skrb za razvijanje zanimanja za znanost pa tudi za usmerjanje ob upoštevanju osebnih ambicij ter ambicij staršev. Hkrati so spomnili na potrebe razvoja nacionalnih in evropske znanstvene skupnosti. Po njihovem mnenju namreč tako Slovenija kot Evropa potrebujeta dovolj veliko število odličnih ustvarjalnih raziskovalcev in vrhunskih znanstvenikov.

Milset je nevladna organizacija mladih, ustanovili pa so jo leta 1987. Njen osnovni namen je razvijanje znanstvene kulture med mladimi in popularizacija znanost. Evropski dan znanosti za mladino pa se vsako leto organizira aprila, vsakič na drugo temo. Letos je to kemija, saj je leto 2011 mednarodno leto kemije.