Uporaba sistemov za navigacijo s pomočjo satelitov je namreč postala tako razširjena, da bi vsakršna motnja v njihovem delovanju, ne da bi imeli ustrezen rezervni sistem, imela hude posledice.

Do motenj delovanja na lokalni ali celo globalni ravni bi lahko prišlo zaradi tehnoloških težav, lahko pa tudi zaradi napada s strani zločincev ali teroristov.

Z izpadom delovanja teh sistemov brez ustrezne rezerve bi bilo moteno delovanje številnih storitev, ki so neposredno povezane s temi sistemi, v naslednjem koraku pa tudi posredno povezanih storitev.

Sistem GPS se denimo uporablja v vojski, v civilnem letalstvu, v sledenju tovoru, osebni navigaciji prek mobilnikov ali naprav v avtomobilih, pri cestninjenju, iskanju poškodovanih v gorah in tako naprej.

Zato znanstveniki pozivajo k večjemu zavedanju glede varnostnih tveganj pri ključnih storitvah, h korenitejšim ukrepom proti pretoku naprav za motenje satelitskega signala in k razvoju odpornejših anten in sprejemnikov.

Poleg tega seveda pozdravljajo razvoj alternativnih sistemov, kot so na primer evropski Galileo, ruski Glonass in kitajski Compass.