V svetovnem merilu gre za najpomembnejši dogodek na področju fizike tekočih kristalov letošnjega leta, so v imenu fakultete za naravoslovje in matematiko sporočili iz mariborske agencije za odnose z javnostmi npr.

Udeleženci bodo na 11. konferenci tekočih kristalov (11. European Conference on Liquid Crystals - ECLC) predstavljali najnovejše dosežke na področju tekočih kristalov. Posebnost konference je, da je del programa namenjen tekočim kristalom v izobraževanju oz. prenosu teoretičnih dognanj v pedagoško prakso. Temu se bodo udeleženci posvetili v četrtek, 10. februarja, ko je program konference v veliki meri namenjen slovenskim učiteljem fizike in kemije.

Častno pokroviteljstvo nad tokratno konferenco je prevzel predsednik republike Danilo Türk. Slovenija po letu 1995 tovrstno konferenco, ki je organizirana vsaki dve leti, gosti že drugič. K sodelovanju so prireditelji konference pritegnili 80 predavateljev, med njimi mnogo svetovno priznanih znanstvenikov s področja fizike tekočih kristalov.

Vidno mesto na konferenci bo namenjeno tudi najnovejšemu izumu tridimenzionalnega laserja raziskovalcev Igorja Muševiča in Matjaža Humarja. Kot navajajo organizatorji konference, gre za slovenski izum, ki je zbudil zanimanje tako strokovnih krogov kot tudi borznih analitikov in potencialnih vlagateljev.