Mnogi strokovnjaki so že opozorili, da poročilo Gallo temelji na rezultatih pristranskih raziskav, katerih naročniki so bili predstavniki zabavne industrije, in da so evropski poslanci kot laiki preveč dovzetni za podatke, ki jih v strasbourške in bruseljske hale kar osebno prinesejo lobisti.

Med slovenskimi poslanci so za poročilo glasovali Romana Jordan Cizej, Alojz Peterle in Milan Zver, proti pa so bili Tanja Fajon, Jelko Kacin, Zoran Thaler in Ivo Vajgl. Vse tri predstavnike Evropske ljudske stranke (EPP) smo danes ujeli na tiskovni konferenci pred prihajajočim plenarnim zasedanjem parlamenta in jih povprašali, zakaj so sporni predlog podprli.

Evropska politika in spletno piratstvo: Več zakonov, več njihovih kršitev

"So določene zadeve, v katere smo sami tudi osebno vpleteni in jih tudi obravnavamo, so pa tudi zadeve, ki jih zaupamo svojim kolegom in so obravnavane v okviru politične skupine. Zaupala sem razpravi, ki je o tem potekala v okviru Ljudske stranke in kjer je bilo poročilo predstavljeno kot uravnoteženo, zato sem zanj tudi glasovala," je dejala Romana Jordan Cizelj, sicer iz stranke SDS.

Tudi Milan Zver, prav tako član SDS, pri zadevi ni imel posebnih interesov: "Na vsaki plenarni seji sprejmemo od 600 do 1000 odločitev in enostavno ni mogoče, da bi obvladal vse. Lahko smo strokovnjaki na svojih področjih, včasih pa moraš zaupati svoji politični skupini in glasovati, kot reče tvoj poročevalec," je dejal.

Lojze Peterle iz stranke NSi pa se je njunemu mnenju pridružil.

Na vprašanje, ali ta tema morda le ni tako obskurna in zapletena, da o njej ne bi imeli osebnega mnenja, saj se o tem v širši javnosti razpravlja že dalj časa, pa je Jordan Cizljeva dodala še: "Dobivamo različne analize in različna opozorila. Tudi iz Slovenije nas opozarjajo, da je intelektualna lastnina v Evropi slabo zaščitena, in sama sem pri svoji odločitvi upoštevala tudi to."