Z novimi teleskopi, ki zaznavajo nizke frekvence radijskih signalov, ki prihajajo iz vesolja, bodo lahko znanstveniki videli globlje v vesolje in si ogledali dogodke, ki so se zgodili daleč v preteklosti, in sicer zaradi časa, ki ga ti valovi potrebujejo, da dosežejo Zemljo. Sprejemali bodo lahko signale z večjih razdalj, kot je bilo to mogoče do zdaj.

Mrežo 77 teleskopov gradijo po vsej Evropi, delovali pa bodo v kombinaciji z dvema drugima teleskopoma na južni polobli. Astronomi zdaj upajo, da bodo tako našli podatke, ki bi pomagali razvozlati nastanek prvih zvezd in galaksij, kar se je dogajalo po velikem poku. Novi teleskopi bodo poleg tega lahko zajeli večji del neba naenkrat, tako se bo povečala možnost opažanja doslej nevidnih objektov v vesolju.

Profesor Rob Fender z univerze v Southamptonu, ki projekt vodi, je dejal: "Odkrivanje nizkofrekvenčnih radijskih valov pomeni, da bomo lahko pogledali globlje v vesolje. Videli bi lahko v čas, ko je bilo vesolje še v tako imenovanih "temnih letih", torej po velikem poku. Tako bi videli, kako so se začele oblikovati prve zvezde in galaksije. Upam, da bomo lahko izvedeli, kaj se je dogajalo v zgodnji dobi vesolja."