Z letošnjim projektom so sodelovali na področju Nove aplikacije. Člani ekipe so prepričani, da bo njihov izum povzročil revolucijo na področju sintezne biologije. Idejo, ki je osnova projekta, so nazorno prikazali s filmom, ki jo v poldrugi minuti vsakomur razumljivo razloži.

Zamislili so si neke vrste tekoči trak za izdelavo izbranih spojin v bakterijskih celicah. Celice različnih mikroorganizmov, rastlin in živali sintetizirajo na tisoče različnih spojin. Za sintezo vsake od teh spojin je potrebno večje število encimsko kataliziranih korakov, tipično več kot pet.

Izvirna zamisel slovenske ekipe je, da bi encime, ki sodelujejo v sintezi posamezne spojine, povezali v natančno določen vrstni red prek vezave na dvojno vijačnico DNK. Zaporedje DNK v tem primeru deluje kot program, ki natančno določa vrstni red vezanih encimov in na tak način tudi vrstni red reakcij, ki vodijo do nastanka izbranih spojin, ki nastajajo v tako spremenjenih bakterijah.

Ideja ima izjemno velik potencial predvsem za proizvodnjo zdravil, biogoriv pa tudi drugih uporabnih spojin. Člani ekipe so dokazali, da je zamisel dejansko izvedljiva na primeru sinteze violaceina, vijoličasto obarvane spojine s protitumorskim delovanjem.

V celicah, v katere so vstavili DNK-program, so dosegli kar šestkratno povečanje proizvodnje violaceina. Kot pomembno dodatno prednost tega inventivnega pristopa so opazili, da so s povečanjem proizvodnje zaželene spojine tudi preprečili nastajanje stranskega produkta.

Vodja ekipe prof. Roman Jerala je povedal: "Pred kakšnim letom je skupina s kalifornijske univerze v Berkeleyju poročala o iznajdbi proteinskega ogrodja, s katerim so izboljšali proizvodnjo zdravila proti malariji za skoraj stokrat, hkrati pa to tehnologijo uporabljajo tudi za proizvodnjo biogoriv. Menimo, da ima naš pristop pomembne dodatne prednosti, ker je edini, s katerim lahko povežemo v biosintetsko verigo tudi po deset ali več encimov."

Direktor EN-FIST centra odličnosti, dr. Matjaž Polak, ki je tudi sam spremljal ekipo na tekmovanju, pa meni: "Ta projekt je pomemben uspeh našega centra odličnosti, saj smo z njim povezali interdisciplinarno ekspertizo mentorjev, ki prej sicer še niso sodelovali. Prav tako je potrebno poudariti, da smo naš nov bio-sintetski pristop skupaj s Kemijskim inštitutom zaščitili s patentno prijavo, saj smo prepričani, da gre za razvoj izjemno obetavne tehnologije. Omenjena platforma je zanimiva za naše partnerje iz gospodarstva, zagotovo pa tudi za druga visoko tehnološka podjetja v tujini".

Projekt slovenske ekipe je predstavljen na spletni strani http://2010.igem.org/Team:Slovenia, rezultati so tudi objavljeni na wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/IGEM.