Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, je skupni nastop treh televizijskih hiš dokaz jasnega interesa vseh ustvarjalcev televizijskih programov in operaterjev omrežij za prizemno digitalno oddajanje televizijskega signala (t.i. multipleksov), da se prehod z analognega na digitalno oddajanje izvede čim bolj gladko.

Prehod se bo za veliko večino gospodinjstev zgodil 1. decembra, ko bo zgodaj zjutraj 83 najpomembnejših oddajnikov televizijskega signala, ki pokrivajo okoli 93 odstotkov prebivalstva, v kratkem pa naj bi se ta delež razširil na 96 odstotkov, prenehalo z analognim oddajanjem.

V skladu z nedavno sprejeto novelo zakona o radiodifuziji pa bo lahko Radiotelevizija Slovenija (RTVS) na 120 manjših oddajnikih, ki pokrivajo približno tri odstotke prebivalstva, analogno signal oddajala še najkasneje do konca junija 2011.

Tri najpomembnejše televizijske hiše v Sloveniji so se zato odločile, da se usklajeno lotijo informiranja uporabnikov o digitalnem prehodu in tehnični opremi, ki si jo morajo zanj kupiti vsi tisti, ki signal sprejemajo prek sobnih ali strešnih anten. Gre za digitalne pretvornike oz. televizijske sprejemnike z vgrajenim digitalnim sprejemnikom.

Izklop analognega oddajanja v času dnevnoinformativnih oddaj

Med drugim so se Pro Plus, RTVS in TV3 odločili, da bodo 15. novembra v času obeh osrednjih informativnih oddaj, med 19. in 20. uro, za nekaj minut prekinili analogno oddajanje programov TVSLO 2, Kanal A in TV3, tako da bodo lahko uporabniki prišli do jasne informacije, ali so prilagojeni na digitalni prehod oz. ali si morajo še zagotoviti potrebno opremo. V obeh osrednjih informativnih oddajah bo ta izklop tudi jasno napovedan.

Kot je zatrdil generalni direktor RTVS Marko Filli - javna radiotelevizija sicer upravlja z multipleksom A, prek katerega digitalno oddajata tudi Pro Plus in TV3 - je prišel čas, da televizijske hiše stopijo skupaj in ne glede na prejšnja stališča o digitalnem prehodu projekt izpeljejo usklajeno. To sicer po njegovih besedah še ne pomeni, da 1. decembra ne bo težav, a več od stalnega opozarjanja uporabnikov televizijske hiše ne morejo storiti.

Na RTVS so namreč pripravili komunikacijski načrt, ki predvideva stalno opozarjanje in obveščanje gledalcev, podobno pa bodo po besedah prvega moža Pro Plusa Pavla Vrabca storili tudi na POP TV in Kanalu A. Po Vrabčevem prepričanju je sodelovanje televizijskih hiš prava mala revolucija in potrditev dejstva, da gre za zelo pomemben projekt.

Brez podrobnosti o pogodbi med Pro Plus in RTVS

Čestital je tudi RTVS, da je izpeljala tehnično zahteven projekt in zagotovil, da bo Pro Plus tudi po 1. januarju 2011 digitalno oddajala prek multipleksa A, pri čemer podrobnosti pogodbe med komercialno in javno televizijsko hišo ni želel razkriti.

Vrabec sicer po 1. decembru ne pričakuje težav v smislu upada gledanosti programov Pro Plusa, če bodo ugotovili kakšne težave, pa bodo primerno ukrepali. Vrabec obenem ne pričakuje poslovne škode zaradi podaljšanja analognega oddajanja nekaterih oddajnikov RTVS, saj Pro Plus na tistih t.i. belih lisah že sedaj nima velikega dosega.

Golobič je ob tem poudaril, da želijo ministrstvo in televizijske hiše s temi prizadevanji prebivalcem jasno sporočiti, da digitalni prehod ni marketinški projekt, ki bo zgolj zagotovil nekoliko boljšo kakovost sprejemanja signala, temveč gre dejansko za spremembo osnovne infrastrukture in v primeru neprilagoditve se bo tako po njegovih besedah zgodilo, da bo "crknil televizor".

Brezplačna distribucija digitalnih pretvornikov

Golobič je med ukrepi ministrstva med drugim naštel brezplačno distribucijo digitalnih pretvornikov med socialno ogrožena gospodinjstva, ki so oproščena plačevanja naročnine za RTVS. Obenem si ministrstvo v pogovorih s ponudniki tehnološke opreme prizadeva zagotoviti zadostno število pretvornikov, katerih cena se je že bistveno znižala.

Obenem je ministrstvo skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije izdalo zgibanko, ki je že doživela ponatis, klicni center na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS pa bo v tem času kadrovsko okrepljen. V okviru Gospodarske zbornice Slovenije pa se pripravlja dogovor, da bo tudi storitev nameščanja nove opreme na terenu kar najbolj profesionalna.

Številne prednosti digitalnega oddajanja

Med koristmi digitalnega prehoda za uporabnike je Filli naštel boljšo kakovost signala, večjo ponudbo programov, zaradi uporabe standarda kodiranja mpeg4 pa bodo lahko uporabniki potencialno spremljali tudi programe v visoki ločljivosti.

Digitalno dividendo (frekvenčni spekter, ki se bo ob prehodu postopno do leta 2015 sprostil) pa naj bi po Golobičevih besedah v Sloveniji skušali porabiti tudi za zagotovitev univerzalnega širokopasovnega dostopa do spleta, saj so brezžična omrežja zaradi reliefnih značilnosti države najbolj primerna.