Pametni telefoni so močno spremenili način medčloveške komunikacije, res pa je tudi, da nam lahko poberejo kar precej živcev. In to ne zaradi našega brezhibno kulturnega vedenja, temveč zaradi horde neuvidevnih drugih, ki sedijo z sosednjo mizo v restavraciji.

Za vas smo povzeli deset najbolj nadležnih navad uporabnikov pametnih telefonov. Niso razvrščene v nikakršnem redu, saj so vse enako živce parajoče.

1. Sedim v avtu, v eni roki telefon, z drugo maham prijatelju
Nekdo vas pošteno izsili na izvozu iz avtoceste, zaradi njega skoraj zapeljete v ograjo, on pa oddivja naprej z vožnjo, ki je bolj podobna slalomu Alberta Tombe, kot pa čemurkoli drugem. Če gre le za slabega voznika, nam to na žalost omogoči le kratek izbruh jeze, če pa ima nepridiprav na uho prislonjen mobilnik, potem se dolžina in količina kletvic avtomatično poveča.

Nauk: Uporabljajte naprave za prostoročno telefonirajte, ali pa med vožnjo vsaj glejte, kje vozite.


2. Nočna lučka za v kino
Ste že videli tisti oglas pred začetkom filma, ki vas prosi, da pred začetkom filma ugasnete telefone in iz uvidevnosti do drugih utihnete? Da, govorijo vam! Ker če govori eden, se kmalu najde še drugi in če pet 'čvek' posedete skupaj, se cela dvorana kmalu počuti kot v diskoteki.

Nauk: Ne počnite tega.


3. Fraza za na WC
''Res? Čisto zares?'' pomeni isto kot ''Ravnokar sem šel na WC in se vrnem nazaj čez dve minuti.''


4. Večvrednostni kompleks
Samo zato, ker ima nekdo drugo znamko telefona, kot vi, to še ne pomeni, da je navadna smet. ''iDrek''? In če nekomu ni všeč vaš iPhone, je ''le ljubosumen''. Izjava, da je nekomu dejansko všeč njegov BlackBerry, pa je tako ali tako nesprejemljiva. Daje no. Vaš predolgi monolog o hudičevski sekti, ki se imenuje Apple, vas zagotovo ne bo spravil na naslednjo zabavo.


5. Družabna situacija, kaj je že to?
Zelo kratek scenarij: Nekaj parov uživa jutranji obrok v restavraciji. Med drugim ugrizom v prekrasno omleto možu številka ena zacinglja telefon. Vzame ga iz žepa, nekaj natipka in ga postavi na mizo. Mine nekaj minut. Možu številka dve zacinglja teleton. Vzame ga iz žepa, živčno nekaj časa tipka po njem in ga pospravi nazaj v žep. Ne mine več kot trenutek, ko možu številka ena spet zasveti ekran. Zapostavljena žena številka ena jezno pogleda moža in reče '' Ali vidva slučajno igrata kako igrico na spletu?'' Mož s cmokom v grlu odgovori ''Da?''. Ena zavije z očmi, mož pa pohlevno zašepeta ''Če sem pa tik pred tem, da zmagam....''


6. Bratranec propadle družabne situacije je čakanje na naslednjo veliko stvar. Trenutno je velika stvar , da vam uspe, da na srečanju s prijatelji dejansko ne ''visite'' neprestano na telefonu.


7. Bluetooth ali Shizofrenija?
Ja, uporabljanje slušalk in podobnih naprav, medtem, ko se sprehajate po mestu je res ''visoka tehnološka dovršenost'', a priznajte, da ste kljub temu videti kot nekdo, ki se je izgubil na poti v kako ''posebno'' ustanovo.

8. Aplikacija na recept.
Kakšno leto nazaj, ko so bile aplikacije res še nova stvar, je bilo še smešno, če ste kot rešitev za kak problem prijatelju v zagati rekli ''za to pa obstaja aplikacija''. No, če še ne veste, se alikacij ne dobi na recept v lekarni, vaša fraza pa je že malo zastarela.

9. ''Plonk'' listek
Ali je res potrebno, da ste v družbi vedno najpametnejši, pa čeprav to dosežete z goljufanjem. Da, ko skrivaj na Googlu iščete, kdo je na svetovnem prvenstvu v nogometu zadel največ golov, to šteje pod goljufanje. In če bi bili vaši prijatelji učitelji, bi vas poslali k ravnatelju.

10. Profil telefona ''Sestanek'' je tam zato, da ga na sestanku tudi vklopite. Prvič, ko vam zazvoni telefon in vi postajate rdeči v obraz, vam sodelavci še odpustijo. A ko morajo potem še trikrat slišati melodijo, preden se vaš klicatelj naveliča, jim greste že pošteno na živce.

To je naših deset. Če smo kako stvar pozabili, nam jo lahko napišete med komentarje.