Z vplivom znanja tujih jezikov na mentalne sposobnosti se je ukvarjal Jared Diamond z univerze v Kaliforniji, ko je živel na Novi Gvineji, kjer ljudje govorijo od pet do 15 jezikov. „Kakšni so kognitivni učinki znanja tujih jezikov,“ se je v članku, objavljenem v glasilu Science, spraševal Diamond. „Govoriti v dveh jezikih in biti v nevednosti, kateri jezik boš moral uporabiti pri naslednji osebi, ki ti pride na pot, vpliva na povezave v možganih,“ je navedla Ellen Bialystok, ki je sodelovala pri raziskavi.

„Center za pozornost je bolj aktiven,“ je še dodala Ellen. Omenjeni center omogoča, da v mislih ohranimo jasen cilj, da ga poskušamo doseči in da ignoriramo vse ostale informacije, ki bi nas lahko preusmerile s poti, ki vodi do cilja.

„Otroci, ki govorijo v dveh jezikih, nimajo zaradi tega manjšega besednega zaklada v enem od jezikov. Morda poznajo manj besed v enem jeziku, v primerjavi z drugimi otroki, vendar pa zato poznajo več besed skupaj,“ je dodala Bialystockova. Dvojezičnost naj bi tudi upočasnila napredovanje Alzheimerjeve bolezni.