Mednarodna konferenca je zelo pomemben dogodek, je menil Gantar. Prepričan je, da je pomembna vrednota konference ta, da na enem mestu zbere raziskovalce različnih vidikov informacijske družbe, "jasno je namreč, da informacijska družba povezuje skupaj inženirje in naravoslovne znanstvenike ter družboslovce in humaniste". Na ta način bo konferenca omogočila zamenjavo znanstvenih spoznanj, izkušenj ter rezultatov, je dejal govornik.

V 25 letih je svet zaznal ogromne tehnološke in družbene spremembe, ki so transformirale družbo in naš način življenja, je poudaril in spomnil, da si vsakdanjika brez informacijske infrastrukture in interaktivnosti, ki nam jo omogočajo moderna omrežja, ni več mogoče predstavljati, saj so spremembe prodrle v ekonomsko, družbeno in zasebno življenje.

Ob tem je Gantar zatrdil, da bi morali opustiti naivni tehnološki optimizem, da lahko tehnološki napredek sam vodi k bogatejši družbi in bolj kakovostnemu življenju. Kot argument za to je navedel soočanje sveta z recesijo, ki je po njegovih besedah ne bi bilo, če ne bi bilo visoko razvitih tehnoloških informacijskih finančnih produktov, ustvarjenih in prodajanih na svetovnih elektronskih trgih.

Digitalna delitev ljudi

Spomnil je še na digitalno delitev, ki ljudi deli na tiste, ki imajo dostop do digitalnih storitev, in tiste, ki ga nimajo. Po njegovem mnenju glavna ovira sicer ni več dostop do informacijske infrastrukture, temveč znanje, kako jo uporabljati.

Multikonferenca bo trajala pet dni, sestavljena pa je iz več samostojnih neodvisnih konferenc s posebnimi temami, ki so bistvenega pomena za razvoj informacijske družbe. Njen glavni cilj ni, da se najde dokončne odgovore na probleme, ki se pojavljajo ob pohodu informacijske družbe, ampak da se v tem okviru sprožijo strokovne, interdisciplinarne debate in zasnujejo smeri nadaljnjega raziskovanja, je ob odprtju dejal predsednik programskega odbora konference Franc Solina.

Ob odprtju konference so podelili še dve nagradi IJS. Priznanje za izjemni prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe je prejel Tomaž Kalin, nagrado za tekoče dosežke na področju informacijske družbe pa Marko Grobelnik.