Nedavno končani 16. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo, ki je v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije in ob sodelovanju z različnimi ustanovami znanja potekal od 21. - 23. septembra, je pokazal na ogromen neizkoriščen potencial mladih.

SZF je zato 1. oktobra aktivirala proces vzpostavitve in delovanja posebnega raziskovalnega laboratorija, v katerem bodo otroci in mladostniki spoznavali in osvajali metode raziskovalnega dela, opremo in pripomočke ter odkrivali številne povezave med znanostjo in družbo.

Od 1. januarja dalje se bo laboratorij imenoval Jubilejni raziskovalni laboratorij za otroke in mladostnike. Leto 2011 bo namreč mednarodno leto kemije in v laboratoriju bodo zato potekale številne dejavnosti v zvezi s kemijo in ostalimi naravoslovnimi vedami.

Do 30. decembra bo potekala prva faza opremljanja laboratorija z osnovno in nato tudi s specialno raziskovalno opremo. Predvidoma že ta mesec bosta zagotovljena oprema in inventar in takrat bodo tudi stekle aktivnosti za mlade, medtem ko bo laboratorij polno obratoval od 1. januarja.

Za opremljanje laboratorija je že v igri prva akcija zbiranja sredstev. Simbolična vrednost enega zidaka v laboratoriju za državljane je 50 evrov, za organizacije pa 500 evrov, še dodajajo v SZF.