Veliko odkritje, ki je sicer doseglo tudi do 90-odstotno natančnost, ponuja način sporazumevanja za paralizirane ljudi, ki ne morejo govoriti, sčasoma pa bi to lahko vodilo do zmožnosti branja misli kogarkoli. „Uspelo nam je dekodirati govorjene besede in to le z uporabo signalov možganov in z novo napravo. Nekoč nam bo to pomagalo pri tistih bolnikih, ki ne morejo govoriti. Temu bi rekel branje možganov, upam pa, da bo za paralizirane paciente na voljo v dveh do treh letih,“ je navdušeno razložil profesor Bradley Greger, bioinženir na univerzi v ameriški zvezni državi Utah, ki je vodil skupino raziskovalcev.

Z uporabo elektrod so znanstveniki posneli signale možganov na računalnik, medtem pa je pacient znova in znova bral deset besed, ki bi bile v veliko pomoč paraliziranim osebam: da, ne, vroče, mrzlo, lačen, žejen, zdravo, adijo, več in pa manj. Nato je prostovoljec ponovil besede, računalnik pa je bil sposoben prepoznati signale vsake od besed med 76- in 90-odstotki. Računalnik je pri tem analiziral pacientove valove možganov, ni pa se oziral na govor. Saj že samo misel na besedo – glasna izgovorjava pri tem ni pomembna – sproži delovanje možganskih signalov.

Skupina znanstvenikov sedaj upa, da jim bo kmalu uspelo ustvariti napravo za prevajanje in pa govorno škatlo, ki bo ponavljala besede, na katere nekdo samo pomisli. Še več – možgani paraliziranih ljudi so v večini zdravi in nepoškodovani ter proizvajajo iste signale kot tisti, ki so zmožni telesnega premikanja. „Tudi če nam jih uspe pripeljati do le 30 ali 40 besed, ki bi jih lahko uporabljali, bi to izredno izboljšalo kakovost njihovega življenja,“ pojasnjuje Greger. „A vendarle to ne pomeni, da smo težavo popolnoma rešili in lahko gremo vsi srečni domov. To le pomeni, da stvar deluje, sedaj pa moramo nadalje raziskati, na kakšen način bi ti ljudje lahko najbolje komunicirali s svetom.“