Ekipa strokovnjakov univerze v Haifi pravi, da ljudje pri branju uporabljajo obe možganski polobli, vendar pa pri branju arabščine to ne pride v poštev. Za arabsko pisavo je namreč značilno, da pri branju le-te deluje le leva polovica možganov, saj je ta stran boljša pri razločevanju majhnih podrobnosti.

Ko se nekdo uči branja določene pisave in jezika, mora razlikovati različne črke in jih povezovati z različnimi glasovi. Pri arabščini to deluje nekoliko drugače, kajti pri razlikovanju znakov mora biti človek pozoren na zelo majhne detajle, kot npr. postavitev pik.

Profesor Zohar Eviatar, ki je raziskovalno ekipo vodil, je o odkritju povedal: „Zaradi določenih značilnosti arabske pisave je pri branju zelo oteženo sodelovanje desne možganske hemisfere. Ko se posameznik uči česa novega, pa je pri tem desna hemisfera zelo vpletena.“

Raziskovalci so preizkusili štirideset študentov, od katerih so nekateri govorili samo hebrejsko, drugi pa so ob tem tekoče brali in govorili arabsko. Da bi ugotovili, katera stran možganov sodeluje pri branju, so strokovnjaki za desetinko sekunde predvajali določeno črko na vsaki strani zaslona.

Ko oči vidijo nekaj le za kratek čas in je to na določeni strani zaslona, je le ena možganska polobla dovolj hitra, da predela sliko. Ekipa je merila, kako hitri in pravilni so bili študentje, ko so poskušali identificirati črke, najprej hebrejske, nato pa še arabske. Vsi študentje so dobro znali hebrejsko in vsi so uporabljali levo in desno hemisfero pri razlikovanju črk. Enako so pred tem odkrili z latinskimi črkami. Hebrejske in latinske črke je lažje ločiti, ker se med seboj po obliki jasno razlikujejo.

Ko pa so študentje brali arabske črke, je ekipa dobila namig, zakaj se otroci tako težko naučijo tega jezika. Tisti, ki so znali samo hebrejsko, so se začeli obnašati kot otroci, ki se šele učijo brati – poskušali so ločiti arabske črke, to jim je uspevalo počasi in z veliko napakami, uporabljali pa so obe možganski hemisferi.

Pri tistih, ki pa so že znali arabsko, pa se je pokazalo, da je pri tem aktivna le njihova leva možganska hemisfera. Odkritja študije so strokovnjaki objavili v publikaciji Neuropsychology.